Temperatura se u Hrvataskoj već spustila na 21 stupanj ispod nule

Večeras se temperatura zraka u Makarskoj spustila na minus tri Celzijeva stupnja, a na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri u 22 sata na čak minus 20,8 Celzijevih stupnjeva i bila je najniža izmjerena temperatura u Hrvatskoj. O surovim uvjetima na Biokovu svjedoči i današnji događaj kad su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) nakon puno muke uspjeli doći do zametenog planinarskog doma Vošca na Biokovu u kojemu su od subote bila zatočena šestorica mladih Makarana.

No polarna zima nije okovala samo Biokovo.

Na makarskoj rivijeri puše orkanska bura, s udarima koji dosežu brzinu od 160 kilometara na sat. U Splitu je u 22 sata izmjereno -4 Celzijeva stupnja, dok je od gradova najhladnije u Osijeku gdje je u isto vrijeme izmjereno iznimno hladnih -14 stupnjeva. U Zagrebu je u 22 sata izmjereno -4 Celzijeva stupnja, a na Sljemenu, gdje pada slabi snijeg, temperatura se spustila do -12 °C. Inače, na Sljemenu ima najviše snijega – 36 centimetara, zanimljivo, više nego li ga ima na Zavižanu gdje je izmjereno 26 centimetara.

Posljednji dan 2014. i prvi dan 2015. godine u Hrvatskoj će obilježiti ekstremna hladnoća. Već je danas ujutro bilo izrazito niskih temperatura, pa je u Karlovcu u 7 sati izmjereno 14, u Ogulinu 13, a u Delnicama, Osijeku, Slatini i Slunju 12 stupnjeva ispod nule.

Kako najavljuju meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u srijedu će se temperature zraka u unutrašnjosti ponegdje spustiti i do 16 Celzijevih stupnjeva ispod nule, a ni na Jadranu živa u termometrima neće skočiti pretjerano.

Meteoalarm je za cijelu Hrvatsku zbog snažnog vjetra, a ponajprije niskih temperatura, izdao niz upozorenja. Zasad je riječ ili o žutim ili narančastim uzbunama, što znači da će vremenske prilike u najgorem slučaju biti opasne. Crveni alarm zasad nije objavljen ni za jednu regiju, a bude li izdan, značit će to da je vrijeme izuzetno opasno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...