U borbi za sredstva EU fondova: Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom i produženje piste Zračne luke

Hrvatska je Europskoj komisiji predložila 77 projekata ukupne vrijednosti 21,5 milijarda eura. Među njima su i dva zadarska projekta – Centar za zbrinjavanje otpada – Biljane Donje i zadarska zračna luka.

Ukupna vrijednost hrvatskih projekata uglavnom iz prometne infrastrukture, energetike i zaštite okoliša je 21,5 milijarda eura. Od 77 prijedloga, dva se tiču Zadarske županije – izgradnja Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim vrijedan 57 milijuna eura i rekonstrukcija i produženje piste zadarske Zračne luke vrijedan 36,6 milijuna eura. Međutim zbog dosadašnjih iskustava u Zadarskoj županiji skeptični su prema njihovoj realizaciji.

-To je prijedlog želja naše Vlade. Svi ti projekti koji se tamo spominju idu u pojedinačnu proceduru da bi bili prihvaćeni i odobreni za financiranje. Na žalost Vlada kasni s pripremama da bi mi mogli uopće povlačiti ta sredstva tako da iz 2014. godine nismo povukli niti kunu, a ovako kako stvari stoje nećemo povući niti u 2015. godini. Nadajmo se da će te pripreme ići brže jer su to značajna sredstva koja bi omogućila kroz projekte nama i određeni razvoj i poboljšanje kvalitete življenja na ovom našem području. Mi kao županija smo u tom smislu jako aktivni, istaknuo je župan Stipe Zrilić.

Za Centar to znači da je sigurna njegova izgradnja kaže Dino Perović direktor tvrtke Eko koja će upravljati Centrom.

– Mi smo sada u zadnjoj fazi izrade projektno-tehničke dokumentacije. U sljedećoj godini očekujem objavljivanje natječaja. Pretpostavljam da bi do kraja slijedeće godine trebali biti zaključeni ugovori s potencijalnim izvođačima što znači da bi početak radova očekivali u drugoj polovici 2016. godine, te početak rada Centra do kraja 2017. godine odnosno do početka 2018. godine, kazao je Perović.

Direktorica Zračne luke Zadar Irena Ćosić pak ističe da bi s tim sigurno i Zračna luka dobila puno. Mogla bi primati i najveće zrakoplove, ne bi bilo ograničenja.

– Sve skupa to je jedan veliki projekt i značajan za nas i što se tiče sigurnosti. Uvrštavanje projekta zračne luke u strateške projekte znači podršku države u što hitnijem rješavanju administrativnih prepreka što bi trebalo ubrzati realizaciju cijelog projekta, smatra Ćosić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...