Traži se 93,6 milijuna eura od Europske komisije

U borbi za sredstva EU fondova: Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom i produženje piste Zračne luke

Antena Zadar / Zara PIX

Hrvatska je Europskoj komisiji predložila 77 projekata ukupne vrijednosti 21,5 milijarda eura. Među njima su i dva zadarska projekta – Centar za zbrinjavanje otpada – Biljane Donje i zadarska zračna luka.

Ukupna vrijednost hrvatskih projekata uglavnom iz prometne infrastrukture, energetike i zaštite okoliša je 21,5 milijarda eura. Od 77 prijedloga, dva se tiču Zadarske županije – izgradnja Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim vrijedan 57 milijuna eura i rekonstrukcija i produženje piste zadarske Zračne luke vrijedan 36,6 milijuna eura. Međutim zbog dosadašnjih iskustava u Zadarskoj županiji skeptični su prema njihovoj realizaciji.

-To je prijedlog želja naše Vlade. Svi ti projekti koji se tamo spominju idu u pojedinačnu proceduru da bi bili prihvaćeni i odobreni za financiranje. Na žalost Vlada kasni s pripremama da bi mi mogli uopće povlačiti ta sredstva tako da iz 2014. godine nismo povukli niti kunu, a ovako kako stvari stoje nećemo povući niti u 2015. godini. Nadajmo se da će te pripreme ići brže jer su to značajna sredstva koja bi omogućila kroz projekte nama i određeni razvoj i poboljšanje kvalitete življenja na ovom našem području. Mi kao županija smo u tom smislu jako aktivni, istaknuo je župan Stipe Zrilić.

Za Centar to znači da je sigurna njegova izgradnja kaže Dino Perović direktor tvrtke Eko koja će upravljati Centrom.

– Mi smo sada u zadnjoj fazi izrade projektno-tehničke dokumentacije. U sljedećoj godini očekujem objavljivanje natječaja. Pretpostavljam da bi do kraja slijedeće godine trebali biti zaključeni ugovori s potencijalnim izvođačima što znači da bi početak radova očekivali u drugoj polovici 2016. godine, te početak rada Centra do kraja 2017. godine odnosno do početka 2018. godine, kazao je Perović.

Direktorica Zračne luke Zadar Irena Ćosić pak ističe da bi s tim sigurno i Zračna luka dobila puno. Mogla bi primati i najveće zrakoplove, ne bi bilo ograničenja.

– Sve skupa to je jedan veliki projekt i značajan za nas i što se tiče sigurnosti. Uvrštavanje projekta zračne luke u strateške projekte znači podršku države u što hitnijem rješavanju administrativnih prepreka što bi trebalo ubrzati realizaciju cijelog projekta, smatra Ćosić.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar