Cestitka_Uskrs

Uvjetno mišljenje financijske revizije Grada Zadra zbog manjka od 82 milijuna te 146 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja

Nakon turbulentnog početka protekle subote, izvješćem Državnog ureda za reviziju – Područnog ureda Zadar, o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Zadra za 2013. godinu nastavljena je 12. sjednica Gradskog vijeća Zadra. Državni ured za reviziju dao je uvjetno mišljenje zbog manjka od 82 milijuna kuna te velikih potraživanja za koja nema donesnih mjera za naplatu. Članovi SDP-a i Akcije mladih dali su bitno negativnije mišljenje od onog ovlaštenog revizora ističući brojne netransparetnosti kod trošenja gradskog novca na koje je ukazala revizija, kao što su 46 milijuna od prodaje gradskih stanova te 146 milijuna kuna dospjelih, ali nenaplaćenih potraživanja Grada Zadra. Pročelnik Krešimir Karamarko je naveo kako slična uvjetna mišljenja imaju i drugi veliki gradovi kao što su Split, Rijeka, Osijek i Varaždin.

Nenamjensko trošenje sredstva od prodaje stanova, uloga Ane Lovrin kao gradonačelnikove pravne savjetnice, gdje završavaju sredstva od spomeničke rente, netransparentno financiranje sportskih klubova, broj zaposlenika Gradske uprave te struktura nenaplaćenih potraživanja teme  su koje su obilježile nastavak sjednice.

Vijećnik SDP-a Darko Vrdoljak upozorio je na problem, koji kako je rekao,  kao kostur iz ormara godinama ispada, odnosno ponavlja se, a radi se o 46 milijuna kuna za stanogradnju koji su nenamjenski potrošeni.

– To je problem koji se stalno ponavlja, a odnosi se na sredstva od prodaje stanova sa stanarskim pravom,  koja su korištena za druge namjene. Prihodi od prodaje tih stanova trebaju se utrošiti za izgradnju socijalnih stanova. Na ovo uvijek ukazujemo i nećemo se od toga umoriti, istaknuo je između ostalog Vrdoljak.

Pročelnica Grozdana Perić odgovorila je da su sredstva istina potrošena u druge namjene, ali da je ove godine potpisan ugovor za gradnju 73 socijalna stana na Crvenim kućama vrijednosti 30 milijuna kuna.

Vijećnik Akcije mladih Pupić Bakrač ustvrdio je kako se to vuče od 2010. godine, te da su ti novci trebali biti utrošeni na gradnju socijalnih stanova te upozorio kako je dug od iznajmljenih gradskih prostora 28,7 milijuna kuna. Njegov kolega Ante Rubeša nadovezao se na revizorsko “opravdanje” kako uvjetna mišljenja imaju i drugi gradovi pa je pitao znači li to da trebamo  biti sretni jer smo loši ili to znači da se trebaju neke stvari ispraviti.

SDP-ova Omerka Šarić upozorila je na nenaplaćena potraživanja za komunalni doprinos i poslovne prostore za koje revizija već godinama upozorava da nema mjera naplate te da mogu otići u zastaru. Pitala je koliko će milijuna od 146 milijuna kuna otići u zastaru, odnosno hoće li i koliko od toga Grad ipak uprihoditi. Svi oporbeni vijecnici prosvjedovali su zbog savjetničkog ugovora s Anom Lovrin u iznosu od 5.000 kuna. Šarić je konstatirala kako bi da  Lovrin napiše izvješće o svom radu revizija konačno prestala stavljati primjedbe na to.

SDP-ov vijećnik Antun Novoselović nadovezao se na ulogu Ane Lovrin financiranu iz gradskog proračuna.

– Nemam načelno ništa protiv da gradonačelnik ima savjetnika, to je njegovo pravo. Protuzakonito je da taj savjetnik ima mobitel. Ona nije zaposlenica Grada, i nema pravo na to, treba dakle  prema listi poziva provjeriti koga je ona to zvala i koliko je potrošila na to. Ugovorom nije naznačeno, utvrđeno, niti navedeno što će ona to raditi niti na koji način će izvještavati (izdavati fakturu za svoje usluge). Ona mora isporučiti izviješće o svom radu da bi dobila tih 5.000 kuna, stoga je ovo teška inkriminacija, kazao je Novoselović.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta rekao je kako bi upravo Gradska uprava bila najsretnija da je revizorsko mišljenje bilo bezuvjetno.

– Mi želimo da izvješće bude bezuvjetno i ne želimo se uspoređivati s drugim gradovima, no nije to lako postići jer revizori imaju doista visoke standarde, a život je nešto drugo. Puno toga smo popravili, ali neke stvari se i ponavljaju. Cilj je dobiti bezuvjetno mišljenje, ali to nije lako. Što se tiče ugovora s Anom Lovrin, još jednom ponavljam, kako imamo samo dvije osobe u Zadru koje su bile gradske vijećnice, ministrice pravosuđa, itd., mada ni to nije razlog da kažem kako nema boljih od njih. Jednu od njih sam ipak angažirao kao savjetnicu i na to imam pravo. Od pet ili šest gradskih ugovora o djelu, ne priča se o niti jednom nego samo o ovome. Budite uvjereni kako ta osoba zaslužuje puno više od 5.000 kuna koje dobije za posao koji obnaša. I to samo oko gradskih poslova, ne savjetuje me privatno. Što se tiče djelatnika gradske uprave, istina je da ih sada trenutno ima 190, da ih je bilo 173 prijavljenih na neodređeno, a 17 na određeno vrijeme. Ne smatram da je to prevelika brojka, čak bi se brojka trebala još povećati vezano uz poslove oko legalizacije,  istaknuo je gradonačelnik Kalmeta.

Naravno, vijećnici nisu podržali ovo gradonačelnikovi mišljenje o angažmanu Ane Lovrin te je vijećnik Akcije mladih, Pupić Bakrač još jednom naglasio kako je njen ugovor klasična kompenzacija za gubitak saborskog mandata, odnosno izmišljeno savjetovanje na račun Grada Zadra, kako bi se pokrila razlika između izgubljenih primanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...