Viranin Darko Bašić dobitnik prestižne državne nagrade za “Naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju na području RH”

Predsjednik Boćarskog kluba „Vir“ i djelatnik INA benzinske pumpe na Branimirovoj obali u Zadru, Viranin Darko Bašić, dobitnik je prestižne državne nagrade za „Naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju na području Republike Hrvatske“ za 2014. godinu. Zajedno sa Zadraninom Alenom Perićem i zadarskim liječnikom Ivicom Nekićem, Bašić je u srpnju ove godine hrabrom intervencijom spasio život roniocu koji se utapao u moru neposredno ispred pumpe.

Bio je potpuno plav i nije disao. Držao sam ga u moru, a kako je bio bez svijesti i s bocom kisika na leđima, nisam ga mogao sâm izvući, kazao je Bašić za Virski list opisujući dramatičan događaj spašavanja nesretnog ronioca.

Pomogao mu je Perić koji je također skočio u more, a potom i dr. Nekić koji se zatekao na pumpi.

Zahvaljujući njegovoj medicinskoj intervenciji i reanimaciji utopljenika te na vrijeme pruženoj skrbi u Općoj bolnici Zadar, ronilac je preživio, a Bašić, Perić i dr. Nekić dobili su na jučerašnjoj svečanosti u Krapini spomenutu nagradu za „Naročiti pothvat“ iz ruku dr. sc. Jadrana Perinića, ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Ključna riječ ove svečanosti je hrabrost, zato hvala svim službama kojima je zadaća brinuti se za sigurnost ljudi te posebice pojedincima koji samoinicijativno žrtvuju svoj život kako bi spasili drugu osobu. To je vrlina koju treba znati cijeniti i zbog koje se organizira ovakva svečanost, kazao je dr. sc. Perinić.

Pored spomenute virsko-zadarske trojke nagrađeni su još i Renco Britvić iz Splita, koji je iz požara spasio susjede – dva brata koji omamljeni dimom nisu mogli napustiti stan te ženski tim Rafting kluba „Matis“ iz Varaždina za spašavanje muškarca koji je pao s mosta u rijeku.

Deveta po redu svečanost dodjele nagrada i priznanja organizirana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Ministarstva unutarnjih poslova RH te u suorganizaciji Krapinsko-zagorske županije, Grada Krapine i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a održana je 3. prosinca u Festivalskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...