Za sirotinju u Zadarskoj županiji je odvajanje više od jedan posto proračunskih sredstava previše?!

Na današnjoj Županijskoj skupštini najaktualnije teme bile su povlačenje sredstava iz EU fondova te “luka slučaj”,  luka Gaženica.

Zbog promijenjenih rokova donošenja nove županijske Razvojne strategije sredstva iz novog programa EU fondova neće se moći povući prije 2017. godine, istaknuto je na Skupštini.

– Država kasni s pripremama za korištenje sredstava iz europskih fondova. Dakle zbog donošenja dokumenata veće razine mi ne možemo donijeti našu županijsku Razvojnu strategiju. Mi tu ne možemo napraviti ništa već se samo pripremati i biti spremni kada ta sredstva budu dostupna, kazao je zadarski župan Stipe Zrilić.

Marjana Botić iz Akcije mladih osvrnula se na pitanje Luke Zadar te pitala zašto predstavnici Županije i Grada u Upravnom vijeću nisu spriječili produženje prioritetne koncesije u Ministarstvu na 25 godina budući da su bili svjesni da poslovanje Luke Zadar predaju u ruke teškom kriminalu.

– Kako sad komentirate davanje javne i bezrezervne podrške u procesu produženja prioritetne koncesije poduzeća Luka zadar d.d., u svjetlu događanja ovdje i u Sloveniji. Dakle istraga o mešetarenju dionicama Luke Zadar i hapšenjima u vrijeme produženja koncesije većinskog vlasnika, taksista iz Slovenije. Naime, to poduzeće bez koncesije ne vrijedi gotovo ništa, a ovako se zapravo kršio Zakon o koncesijama pozivajući se na sivu zonu ZPDM-a Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te tako napravili tragediju s budućnosti te luke, pitala je Botić.

Župan Zrilić se u odgovoru pokušao ograditi od odgovornosti vladajućih rezolutnim “Županija nema ništa s tim”.

– Radi se o državnoj luci i država donosi odluku o koncesiji. To što ste rekli da sam ja dao nekome podršku, niti znam tko su ti ljudi, niti sam ih ikada u životu vidio. Mi imamo jednog predstavnika u Upravnom vijeću Lučke uprave, državne Lučke uprave koja daje tu koncesiju, to je ovdje nazočni zamjenik Longin, on kaže da su on i predstavnik Grada, Živko Kolega, bili protiv, stoga ne znam iz kojeg razloga dovodite ovu Županiju uz bilo kakve aktivnosti koje su vezane uz koncesiju ili stanje u toj Luci, kazao je Zrilić.

Botić mu je na to u replici rekla da itekako ima budući da je to 100 radnih mjesta i razvojni potencijal bez kojeg smo obična nula.

– Ne znam odakle sad odricanje HDZ-a od Gaženice budući da ste na tome dobijali izbore, referirala se Botić.

Osim Luke Zadar, Botić se osvrnula još jednom na slučaj, ljudskih, u navedenom slučaju, dječjih prava, iskorištenih, kako je rekla, u političkoj promidžbi MO Plovanija.Ujedno je o ovom slučaju tražila očitovanje ravnatelja gimnazije “V. Nazor”, Rade Šimičevića o pisanoj obavijesti koju je prema Pravilniku o zaštiti učenika bio dužan poslati roditeljima članica školskog zbora te očitovanje organizatora “parade” da li se u prostorijama navedenog MO predstavljala bilo koja druga politička opcija te kako se uopće iti jedna mogla predstavljati na otvaranju gradskog MO.

– Ovo je bila tragična poruka djeci, koja nisu ni glupa ni slijepa i vide kako je to bila političko/plemenska gadarija “oduševljenih” provala divljenja “Velikom vođi”, kazala je Botić te o svemu  tražila pismeni odgovor jer će sve zajedno, kako je istaknula, poslati Ministarstvu sa zahtjevom za ponavljanjem inspekcije.

U raspravi o proračunu za iduću godinu koji iznosi 242 milijuna kuna nekoliko vijećnika upozorilo je i na neimaštinu u Hrvatskoj te potrebu da se i Županija aktivno uključi na polju pomoći svojim sugrađanima.

Tako je Renata Sabljar Dračevac, vijećnica SDP-a upozorila kako se sredstva koja su namijenjena konkretnoj pomoći sustavno umanjuju ili ukidaju. S druge strane nezavisni vijećnik, Drago Čulina smatra kako bi otkidanje 30 posto od proračuna u te svrhe bilo previše, ali je pristao na čak 1 posto koji bi se  dodijelio upravo onima koji vode brigu o gladnima, Caritasu. Jedan od rijetkih koji je ponudio nekakvo, bilo kakvo, rješenje ovog sve rasprostranjenijeg problema, bio je vijećnik HSP AS, Tomislav Šarić koji je najavio inicijativu kojom bi političke stranke smanjile svoje prihode u našoj županiji,  odnosno smanjile se novčane donacije političkim strankama, i te novce usmjeriti za obroke naše zadarske djece u osnovnim i srednjim školama.

Zbog promjena Zakona o financiranju lokalne samouprave već je najavljeno kako će novi proračun vrlo brzo doživjeti svoj rebalans.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...