Za zdravlje kostiju bitne su masnoće

Ako vam organizmu nedostaje vitamina D, a mnogim ljudima nedostaje, morate znati da ćete njegovu apsorpciju povećati uz pomoć zdravih masti.

Masnoće zaista poboljšavaju sposobnost organizma za upijanje vitamina D, ali to nije slučaj s kalcijem, ističe dr. Bess Dawson-Hughes, ravnateljica Laboratorija za metabolizam kostiju uglednog američkog sveučilišta Tufts. Svoje tvrdnje temelji na rezultatima istraživanja koji su javnosti predstavljeni prošloga mjeseca.

U istraživanju je sudjelovalo 50 odraslih žena i muškaraca koji su za doručak uzimali velike doze vitamina D3 u obliku dodatka prehrani. Potom je jedna skupina jela obroke bez masnoća, a druga iste obroke s dodatkom maslinova ili kukuruznog ulja koji su osiguravali 30 posto ukupno unesene energije.

Već nakon prvog dana, objašnjava dr. Dawson-Hughes, osobe koje su jele obroke s dodatkom biljnih ulja imale su za 32 posto višu razinu vitamina D, nego osobe koje su jele iste obroke bez masnoće. Pritom nije bilo razlike između onih koji su konzumirali maslinovo i onih koji su jeli kukuruzno ulje.

Pokazalo se da nezasićene masne kiseline iz biljnih ulja, poput onih od kojih se proizvodi margarin, poboljšavaju apsorpciju vitamina koji ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja kostiju. Vitamin D u organizmu se može sintetizirati u koži pod utjecajem ultraljubičastih zraka iz provitamina, ali se može unositi i hranom. Najviše ga ima u ribljem ulju i mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima i žumanjku te gljivama. Vitamin D jedan je od vitamina koji se dodaje i u današnje margarine, što ih, s obzirom na to da se proizvode upravo od biljnih ulja, čini prikladnima za osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti.

Ovo je još jedno istraživanje koje je pokazalo da su nezasićene masne kiseline zapravo dobre masti jer smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, ali i potiču apsorpciju vitamina važnih za imunitet i zdravlje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...