Zašto je uhićenje Stoje Mučaji toliko iznenadilo Zadrane?

Šefica Porezne uprave u Zadru Stoja Mučaji (SDP) nalazi se u istražnom zatvoru u Remetincu pod sumnjom da je Reni Sinovčiću omogućila neplaćanje poreznog duga. Ta je vijest do posljednjeg trenutka bila teška za povjerovati brojnim Zadranima koji su godinama (bili) uvjereni da je Mučaji prva koja će bez straha ustati protiv Sinovčića, posebno jer je protiv njega prije gotovo godinu dana podnijela kaznenu prijavu.

Nezavisni zadarski vijećnik Marko Pupić Bakrač podsjeća da je Stoja Mučaji već godinama bila glavna meta medija u vlasništvu Rene Sinovčića.

Onaj tko se njemu zamjerio, imao je doslovno na stotine članaka protiv sebe u dva tjednika u Sinovčićevom vlasništvu i priloga na Vox televiziji. Takav je slučaj bio sa Stojom Mučaji. Da je radila na ruku Sinovčiću, sigurno ne bi bili ti tekstovi na takav način objavljivani, rekao je Pupić Bakrač.

USKOK u rješenju o istrazi navodi da je Mučaji, sa suradnicima iz Porezne uprave, u više navrata postupala suprotno zakonskim odredbama u namjeri da tvrtki Vox omogući neplaćanje dospjelog i ovršnog poreznog duga. USKOK smatra da je to radila sa suradnicima ‘na način da su prolongirali njegovu naplatu, donosili rješenja o reprogramu poreznog duga kad za to nisu bili ispunjeni uvjeti te poduzimali druge radnje s ciljem da se spriječi pokretanje ovršnog postupka radi naplate poreznog duga’.

Pupić Bakrač se pita jesu li možda nastale neke tehničke greške zbog kojih se Mučaji našla među osumnjičenicima, ali njegova vjera u njezine dobre namjere ostaje čvrsta.

Ono što znam je da je ona dala veliki udio u borbi protiv kriminala u Zadru i da je to velika stvar, kaže Pupić Bakrač.

Izjave bivšeg ministra financija Slavka Linića i njegovog bivšeg pomoćnika Branka Šegona oko ove afere, Pupić Bakrač doživio je kao spašavanje vlastite kože:

Šegon je bio čovjek Zdenka Zrilića, poduzetnika koji je pumpao fiktivno dugovanje Voxa, i nije samo bio upetljan u predstečajnu nagodbu Voxa nego i u privatizaciju NK Zadra i kredite HBOR-a, kaže Pupić Bakrač.

Ja bih Linićeva opravdanja danas nazvao bezobraznim. Reni je pomagao Šegon, a ne Stoja Mučaji. Ne znam je li ona napravila neke tehničke greške, ne znam, nisam stručnjak, ali grad Zadar i ja dajemo punu podršku Stoji Mučaji koja je prije 14 godina pretučena bejzbol palicama jer nije htjela raditi protiv zakona. Sada se preko nje štiti jednog čovjeka kao što je taj Šegon, vrti se pila naopako, optužuje se nju za nešto za što nije kriva, tvrdi Pupić Bakrač.

U nevinost Stoje Mučaji uvjeren je i SDP-ov vijećnik, bivši policajac, Antun Novoselović. On također podsjeća što je Sinovčić sve činio godinama samo da bi kompromitirao Mučaji: ‘On ju je sustavno blatio i vrijeđao kroz svoje medijsko poslovno carstvo. Čak je sam gostovao na Vox televiziji gdje je cijelih sat vremena posvetio njoj. Tada ju je na najprimitivniji način vrijeđao kao ženu i profesionalku. To je dno dna kako se on odnosio prema njoj!’

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...