Zbog paljenja petardi i vatrometa kazna i do 40.000 kuna

Ove godine akcija započinje danas, 15. prosinca, i traje do 8. siječnja 2015., a provodit će se kroz sprječavanje nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava, te pojačanjem mjera sigurnosti na prostorima gdje se najčešće događaju nesreće vezane za upotrebu pirotehničkih sredstava, poput škola, vjerskih objekata za vrijeme održavanja misa i drugih mjesta gdje se okuplja veći broj građana.

Voditelj Odjela za osiguranja javnih okupljanj Stjepan Cavrić najavio je provedbu inspekcijskog nadzora nad prometom i prodajom, jer pored slobodne prodaje, još uvijek ima građana koji nezakonito nabavljaju pirotehnička i eksplozivna sredstava čija prodaja nije dopuštena.

Kako su djeca najranjivija skupina, kod upotrebe pirotehničkih sredstava policija apelira na roditelje i druge odrasle osobe, da kada su djeca s njima u društvu, svojim utjecajem djeluju na način da ne dođe do njihovog ozljeđivanja, stoji na stranicama MUP-a.

Voditelj Službe za javni red PU zagrebačke Tomislav Krtinić najavio je povećanje broja policajaca na terenu koji će u vrijeme trajanja akcije djelovati preventivno i suzbijati kažnjive radnje.

– Uporaba pirotehničkih sredstava dozvoljena je isključivo od 27. prosinca do 1. siječnja. Kazne koje su propisane Zakonom o eksplozivnim tvarima su od 1.000 do 5.000 kuna za fizičke osobe, i 20.000 do 40.000 kuna za pravne osobe, istaknuo je načelnik Sektora za inspekcijske poslove MUP-a Avgustin Pavičić te dodao kako se pirotehnička sredstva ne smiju upotrebljavati u zatvorenim prostorima.

Postoje tri razreda pirotehničkih sredstava koja se prodaju. Osobama starijim od 14 godina dozvoljena je prodaja pirotehničkih sredstava I. kategorije u prodavaonicama i kioscima, dok se osobama starijim od 18 godina mogu prodavati i sredstva II. i III. kategorije, koje sadrže vrlo veliku količinu pirotehničke smjese i mogu se prodavati isključivo s odobrenjem MUP-a.

Iz policije su također upozorili na posljedice nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima, te pozvali na pažljivo čitanje uputa njihovog korištenja, na kojima je jasno naznačeno koliko osoba mora biti udaljena od sredstva po njegovoj aktivaciji, te je zato važno da se takva sredstva ne koriste u zatvorenim prostorima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...