Željka Markić pozvana na obavijesni razgovor u PNUSKOK

Članovi Organizacijskog odbora građanske inicijative “U ime obitelji” Željka Markić i odvjetnik Krešimir Planinić izvijestili su u četvrtak da je PNUSKOK pozvao Željku Markić na obavijesni razgovor, no nisu željeli otkriti o kakvoj je istrazi riječ te su uputili novinare da se za pojedinosti obrate DORH-u i policiji.

Željka Markić na izvanrednoj konferenciji za novinare rekla je da je prijepodne dobila poziv na obavijesni razgovor, na koji su već bili pozvani i drugi članovi organizacijskog odbora, što je protumačila posljedicom pritiska na inicijativu koji radi DORH, djelujući kao ruka aktualne političke vlasti.

Markić i Planinić nisu htjeli govoriti o detaljima obavijesnih razgovora. Smatraju kako se radi o pritisku državnih institucija na incijativu i aktiviste koji su otvorili pitanje kako je moguće da u Hrvatskoj imamo 3,5 milijuna punoljetnih osoba, a četiri milijuna birača.

Riječ je o predkaznenom postupku o čijem sadržaju ne možemo govoriti, rekao je Planinić uputivši novinare da informacije o tome u kojem smjeru ide istraga potraže u policiji i DORH-u.

U Ravnateljstvu policije kazali su tek da je razgovor obavljen na zahtjev DORH-a, u kojem ne otkrivaju razloge predistražnog postupka.

Hrvatski sabor zatražio je sredinom studenoga od Ustavnog suda da se očituje je li referendumska inicijativa “U ime obitelji” ispunila formalno-pravne uvjete za raspisivanje referenduma o izmjenama Ustava kojima bi se propisala nova pravila za parlamentarne izbore.

Inicijativa “U ime obitelji” tumači da je malo više od 380 tisuća prikupljenih potpisa dovoljno za raspisivanje referenduma, no vladajući tvrde drukčije i navode da bi referendumsku inicijativu po Ustavu trebalo potpisati 10 posto svih upisanih u Registar birača, što je oko 450 tisuća građana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...