Amerika nakon 40 godina ukinula zabranu izvoza crnog zlata

Vlada Sjedinjenih Država otvorila je novu frontu u globalnoj borbi za udio na tržištu nafte, dozvolivši isporuke i do milijun barela dnevno vrlo lagane nafte, čime je olabavila zabranu izvoza koja traje 40 godina.

Američko ministarstvo trgovine u utorak je završilo jednogodišnju šutnju o spornoj četiri desetljeća dugoj zabrani izvoza nafte, objavivši da je počelo odobravati zaostale zahtjeve za prodaju obrađene lagane nafte u inozemstvu. Također je izdalo dugo očekivani dokument u kojem navodi koje točno vrste nafte potencijalni izvoznici mogu isporučivati.

Prvi ozbiljni napor vlasti da razjasni problem koji je više od godinu dana izazivao zbrku i pomutnju na energetskim tržištima vjerojatno će pozdraviti američki proizvođači nafte, vanjskotrgovinski partneri i neki republikanci koji su pozvali predsjednika Barack Obamu da olabavi zabranu izvoza koja je uvedena 70-ih godina prošlog stoljeća kao odgovor na arapski naftni embargo.

“U praksi taj dugoočekivani potez može otvoriti putove za značajno povećanje izvoza do kraja 2015.”, kazao je naftni analitičar Ed Morse iz banke Citigroup.

Otvaranjem vrata američkom izvozu nafte vlasti nude malo olakšanje dijelu tamošnjih proizvođača koji se žale da su prisiljeni prodavati naftu iz škriljca po cijeni koja je 15 dolara niža u odnosu na cijenu na svjetskim tržištima, jer su brzo rastuće zalihe u SAD-u premašile tamošnju potražnju.

No, povećanje količine američke nafte na svjetskim tržištima moglo bi intenzivirati ono što mnogi analitičari nazivaju naftnim ratom, budući da Saudijska Arabija i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ne žele smanjiti proizvodnju. Sada će se suočiti s još većom konkurencijom.

Ured za industriju i sigurnost (BIS), koji nadzire američki izvoz, našao se u proteklih godinu dana pod velikim povećalom zbog sve većeg pritiska da razjasni zbunjujuće propise o izvozu sirove nafte.

Dok je izvoz neprerađene sirove nafte općenito zabranjen, rafinirana goriva, kao što su benzin i dizel, mogu se slobodno prodavati u inozemstvu. Pitanje koje je zabrinjavalo američke proizvođače je kako se ta pravila primjenjuju na “prerađeni kondenzat”, odnosno laganu naftu.

U utorak je BIS objavio da je dao dozvolu nekim kompanijama za isporuku prerađene lagane nafte, ali nije otkrio kojim je tvrtkama to odobrio.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...