Ante Martinac: “Mještani Sukošana u 2015. godini i dalje će biti bez prireza i novih nameta!”

Žitelji Sukošana, Debeljaka, Gorice i Glavice u novu 2015. godinu ušli su s općinskim proračunom teškim 14,5 milijuna kuna.

I u ovoj 2015. godini građani mogu mirno spavati, nećemo uvoditi prireze ni povećavati naknade, poručio je načelnik Ante Martinac, jedan od sve rjeđih u ukupno 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave, koji prkosi recesiji i sve većim državnim nametima.

Pritom je naglasio kako se općinski program temelji na ravnomjernom razvoju općine u društvenom, kulturnom i infrastrukturnom smislu.

Dok su mnoge lokalne jedinice nažalost u dugovima i zaduženjima,uvode prireze i poreze, mi nikomnismo ostali dužni, sve račune smo podmirili. Imamo općinski proračun sa stotinu troškova, a ipak posluje pozitivno, u višku smo jedan milijun kuna kuna. Na više mjesta smo radili na stvaranju temelja za budući razvoj općine, navodi Martinac.

Najveći prihod Općine dolazi od poreza na dohodak i iznosi 4,8 milijuna kuna, odnosno tri milijuna od poreza nadohodak i 1,6 milijuna kuna od poreza na imovini. Porezi na robu i usluge su predviđeni u visini 200.000 kuna. Prihodi od komunalnih doprinosa i naknade predviđeni su u iznosu od čak 4,2 milijuna kuna, od građevinskog zemljišta tri milijuna kuna, od imovine 900.000 kuna, dok milijun kuna dolaze iz ovogodišnjeg proračuna, piše Sukošanski lis.

Za održavanje komunalne infrastrukture odlazi 3,5 milijuna kuna (javna rasvjeta 700.000 kuna, održavanje javnih površina 570.000 kuna, ostale komunalne usluge 2,1 milijun kuna), za ulaganje u infrastrukturu 3,5 milijuna kuna, za projektnu dokumentaciju 1,1 milijun kuna.

Prioritet nam je izgradnja obale od Marine Dalmacija do Tustice. Radit ćemo u fazama, shodno aplikacijama prema EU fondovima. Prva, ogledna faza je od Labudovog jaza do Rive, najavio je Martinac.

U tijeku je projekt izgradnje zone za stambenu izgradnju u Debeljaku, pontona za privez brodica u uvali Zlatna luka, zone Barake, vodovod ikanalizacija, trgovi, putevi…, nabrojio je načelnik Sukošana.

Prošla su, kaže, vremena kada je država financirala lokalne kapitalne projekte. Vjeruje kako će Općina Sukošan privući što je moguće više sredstava iz EU fondova jer, posljedično tome, to bi neminovno značilo i bolji život građana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...