Budimir: “Žestoka hajka na Svirčića šteti njemu, ali jednako i oštećenoj obitelji te pravosuđu!”

Kako doznajemo od odvjetnice Zlatka Svirčića, Tanje Budimir, zbog njegova izrazito lošeg psihičkog i fizičkog stanja, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru zatražilo je mjeru provođenja psihijatrijskog vještačenja nad 55-godišnjim Svirčićem kao neophodan dio istražnih radnji. Upravo zbog procjene zdravstvenog stanja, zbog kojeg više nije mogao biti u istražnom zatvoru u Zadru, Svirčić je prebačen u zagrebačku Bolnicu za osobe lišene slobode.

Sudac istrage, Boris Babić koji mu je odredio pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i osobito teških okolnosti počinjenja, istaknuo je kako je upravo zbog zdravstvenih tegoba, koje ne može komentirati, Uprava zatvora procijenila da je za 55-godišnjeg Svirčića bolje da bude u zatvorskoj bolnici što je on u konačnici i prihvatio.

– U ovom trenutku ništa više ne mogu reći, naime ne možemo prejudicirati što će se i kako će se dalje događati. Zlatko Svirčić je za sada u bolnici u Zagrebu. Njegovo zdravstveno stanje je jako loše. Kada se i ako se popravi vratit će ga u Istražni zatvor u Zadru. Istraga se i dalje provodi jer se istražni postupak mora završiti. Prijedloge ima i optužba, imat ćemo ih i mi. Nakon toga slijedi podizanje optužnice i glavna rasprava, no sve ovisi što će vještak utvrditi. Sve zajedno će se provoditi u sklopu istražnih radnji. Po meni, upitna je Svirčićeva ubrojivost, ali ja nisam psihijatar. Nezgodno je reći što će se sada s njim događati, naime to je vrlo individualno. Sve ovisi o tome, hoće li i kada biti sposoban, a te stvari idu svojim tijekom, kazala je Budimir.

Istaknula je kako trenutno nema kontakta sa svojim branjenikom zbog bolničkog liječenje, ali i činjenicu kako se oko ovog slučaja u javnosti stvara organizirana, potpuno nepotrebna hajka, koja, kako kaže, šteti svima u postupku.

– U pravilu, istražne radnje se obavljaju brzo, nema tu odugovlačenja, no kada imamo specifičnu situaciju da je okrivljenik izrazito narušenog psihičkog i fizičkog zdravlja to se ipak oduži. Naime, niti ja kao braniteljica ne znam kakvo je njegovo trenutno stanje jer nisam s njim u kontaktu dok je u bolnici. S druge strane, imamo jednu ružnu situaciju u kojoj se u javnosti stvara organizirana, potpuno nepotrebna, medijska hajka oko Svirčića, a da nisu poznate sve okolnosti koje su prethodile ovom tragičnom slučaju, koje će se dakako iznositi u postupku. Ja to gledam prvenstveno kao čovjek, a onda i kao odvjetnica. To ne šteti samo Svirčiću već jednako i oštećenoj strani, ali i pravosudnom sustavu općenito. To nije dobro ni za koga. Ja razumijem da je to vijest koja povećava čitanost, ali “napumpavanje” ove tragedije koja je isključivo produkt dugogodišnje neefikasnosti institucija, odnosno sustava i neriješenih osobnih odnosa između osumnjičenika i njegove bivše supruge, ne može biti dobro ni za koga, naglasila je Budimir.

Jednako tako je ukazala, kako je iz uvida što u liječničku, a što u ostatak dokumentacije svog branjenika razvidno da se Svirčić već godinama bori s pasivnim i potpuno nedjelotvornim sustavom. Naime, kako kaže, Svirčić se svojim apelima obraćao za pomoć gotovo svim relevantnim državnim institucijama, ali reakcija na njegove “vapaje za pomoć” nije bilo.

– U ovom slučaju riječ je o ljudskim sudbinama, a nazivati nekoga imenima poput, monstrum, zaista je hajka i to prežestoka bez da se znaju sve okolnosti koje su dovele do tog nesretnog slučaja. Vrlo grubo izgleda kada se izvuče iz konteksta sam događaj, ali tom događaju je prethodila Svirčićeva 12-godišnja borba što sa sustavom, a što sa bivšom suprugom. Tako da sve ovo što se piše po medijima, društvenim mrežama i sl. itekako ide na štetu mom branjeniku. No, ne mislim sada samo na Svirčićev slučaj, već i generalno kada se dogodi jedan takav tragičan događaj, mediji često nanose neprocjenjivu štetu ne samo okrivljeniku, već se šteta radi i oštećenicima i pravosudnom sustavu. Gledajući osmrtnice preminulog Orlovića i fotografije s njegovog sprovoda u novinama i na portalima, smatram da je to u najmanju ruku nehumano. Kao djelatnik pravosuđa smatram da je to strašno. Mislim da takva jedna intenzivna hajka ne koristi nikome a u konačnici imamo Sud koji će u pravo vrijeme kada dođe do toga, uzeti u obzir sve relevantne činjenice, potrebne u ovom slučaju, koje ćemo predlagati i mi i optužba, nakon čega ćemo doći do sudske odluke. Naime, ovo suđenje prije suđenja svakako šteti svima, kazala je Budimir.

Činjenica je, kako se još jedna od nezapamćenih tragedija u Hrvatskoj, a pogotovo u Zadru dogodila, iako će mnogi to zanijekati, upravo zbog nerada službi kojima se Zlatko Svirčić bezuspješno više od desetljeća obraćao. Kako doznajemo od njegovih bližnjih, bivši branitelj se već godinama navodno spori s bivšom suprugom oko viđanja njihove zajednićke kćerke da bi na koncu ostao i bez stana iz kojeg će biti deložiran, od čega će opet korist imati njegova bivša supruga. Da bi cijela priča bila još gora, Svirčić i pokojni Orlović bili su neko vrijeme i u prijateljskim odnosima, dok Svirčića sada bivša supruga nije ostavila upravo zbog Orlovića. Iako, o pokojnima sve najbolje, kako doznajemo, ni pokojni Orlović nije imao sjajan policijski dosje. Dugogodišnja borba sa sustavom i bivšom suprugom rezultirala je Svirčićevim “puknućem” i nezapamćenom obiteljskom tragedijom. Sreća u nesreći jest činjenica da se barem desetomjesečni dječačić, sin Svirčićeve bivše supruge i pokojnog Orlovića, u Klaićevoj bolnici uspješno oporavlja od posljedica ranjavanja.

– Sustav ne može odgovarati, no posljedice njegovog nefunkcioniranja su ovakve kakve jesu. Istraga je tajna i više od navedenog ne smijem reći. Samo moram istaknuti kako stvari nisu tako crno – bijele kakvima se predstavljaju. On je napravio jednu užasnu stvar, no u cijeloj priči je upitna njegova ubrojivost, odnosno pitanje koliko je on u tom trenutku mogao vladati svojom voljom. Nezahvalno je s moje strane sada još uvijek ovo komentirati jer za cijelu ovu situaciju postoji veliki doprinos i s druge strane, a to će se u jednom trenutku morati utvrditi. Čovjek je jednostavno “pukao”. To je jasno, ali cijela hajka oko toga je grozna. Koliko god šteti okrivljeniku, toliko šteti i oštećenoj obitelji i pravosuđu, a ružna je, nepotrebna i nehumana prema svima. Bojim se da ovo ne može izaći na dobro, na ovakav način. Trebaju svi malo stati na loptu. Sve će pravosuđe odraditi, jasno je da on neće “sutra trčati po livadi”. Treba poslušati sve činjenice, i koje će mu ići u prilog i one koje neće, i ne mogu nagađati što će biti. Pustimo sudovima da rade svoj posao, kao i institucijama koje to u ovom trenutku moraju raditi. A to što su institucije ranije zakazale, tu ne možemo učiniti više ništa. Rezultat njihova nerada je situacija koju sada imamo. U cijeloj priči ima zaista svega i svačega, a o tome ćemo više kada za to dođe vrijeme, zaključila  je Budimir.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...