Ciklona”Jura” donosi nam promjenu vremena: Udari bure prelazit će i 100 km/h!

Nakon dva pretežno oblačna i prohladna dana, u kojem je bilo povremene slabe kiše i rosulje, subota je donijela 2 do 4°C više temperature zraka, a kroz oblake se povremeno uspjela probiti i pokoja zraka sunca.

Ciklona Jura u nedjelju navečer donosi nam brzopoteznu promjenu vremena u kojoj oborina neće biti puno, a najznačajnije njeno obilježje bit će prolazno jaka do olujna bura i pad temperature zraka. Ipak, to neće značiti ulazak u novo hladno razdoblje jer će već u ponedjeljak, uz obilje sunca, na obali temperature zraka ponegdje dosezati dvoznamenkaste vrijednosti.

Nedjelja će tako biti umjereno do znatno oblačna. Glavnina kiše zahvatit će poslijepodne prvo sjeverni Jadran, a navečer će se proširiti na Dalmaciju. Oborine će u većini predjela biti kratkog karaktera, a ponegdje će i sasvim izostati. Navečer će kiša u planinama prijeći u snijeg, a bura će samo ponegdje spustiti snježnu granicu do nižih predjela. Razvedravanje će početkom večeri zahvatiti sjeveri Jadran, a sredinom noći proširit će se na cijelu obalu. U početku će puhati umjereno do jako jugo. Poslijepodne na sjevernom Jadranu vjetar u okretanju na umjerenu do jaku buru, podno Velebita i olujnu, tijekom večeri širit će se na Dalmaciju, gdje osobito podno Biokova može prolazno biti i orkanskih udara. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 6 do 9°C, uz obalu i na otocima od 9 do 14°C, navečer posvuda osjetno zahlađenje, javlja Crometeo.

Pretežno vedro bit će tijekom ponedjeljka. Ujutro još umjerena, u južnoj Dalmaciji i pojačana tramontana, slabit će i na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana okrenuti na slab do umjeren jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 0°C, uz obalu i na otocima od 0 do 5°C. Najviše dnevne temperature od 5 do 8°C u zaobalju, od 8 do 12°C uz obalu i na otocima.

Stabilno vrijeme zadržat će se u Dalmaciji do vikenda kada nas očekuje nova promjena vremena. Bit će postupno malo toplije i bez značajnog vjetra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...