Dirljivi mimohod: “Danas je Pariz glavni grad svijeta”

Dolaskom brojnih šefova država i vlada iz Europe ali i izvan nje koji bi na ‘republikanskom mimohodu’ u Parizu trebali odati počast žrtvama ubijenim u ovotjednim terorističkim napadima, francuska će prijestolnica u nedjelju biti glavni protuteroristički grad na svijetu, ocjenjuje agencija France presse.

Pariz je danas glavni grad svijeta, rekao je u nedjelju francuski predsjednik Francois Hollande članovima vlade okupljenima u Elizejskoj palači, prije sudjelovanja na “republikanskom mimohodu” protiv terorizma.

“Čitava zemlja okrenut će se prema onom što je u njoj najbolje”, rekao je Hollande, govoreći o mimohodu na kojem se očekuje gotovo milijun ljudi, a među njima će biti predsjednici država i vlada zemalja EU-a, izvaneuropskih zemalja, čelnici europskih institucija i drugih međunarodnih organizacija, kao i stranaka, sindikata i vjerskih zajednica iz Francuske.

Na mimohodu će sudjelovat i hrvatski premijer Zoran Milanović koji u Parizu predvodi hrvatsko izaslanstvo u kojem će biti i ministri unutarnjih i vanjskih poslova, Ranko Ostojić i Vesna Pusić.

Dva sata prije njegova početka, tisuće osoba već se nalazi na Trgu Republike otkud počinje mimohod, a koji je, po novinarima agencije France presse, već prepun ljudi.

Sve stranke osim Nacionalne fronte

Obitelji žrtava trebale bi hodati na samom čelu povorke. Potom će uslijediti Hollande i strani gosti, a na kraju osobe iz francuskog političkog života.

Nazočni će biti predstavnici svih stranaka osim Nacionalne fronte.

Gotovo 50 šefova država i vlada trebalo bi prije mimohoda u Elizejskoj palači primiti predsjednik Hollande. Ali ne samo njih. U predsjedničkoj palači izredat će se najprije predstavnici židovske zajednice u Francuskoj, potom cijela francuska vlada, a uslijedit će sastanak s bivšim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, te s nekoliko bivših premijera.

Uz mimohod, Pariz ugošćuje u nedjelju i sastanak ministara unutarnjih poslova EU-a i SAD-a čija je tema terorizam.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...