Donosimo 14 savjeta koje kardiolozi daju svojim prijateljima

Portali su prepuni različitih informacija o tome što je najbolje za vaše srce, a neki od njih su i proturječni. Što biste trebali činiti?Time je ispitao vodeće kardiologe o tome što bi žene trebale činiti za zdravije srce, a odgovore sažeo u 14 savjeta:

Izbjegavajte pomodne dijete

Bezglutenske dijete ne isplate se ako nemate celijakiju ili ste jako osjetljivi na gluten. Zaboravite i na Paleo – nije dobro za srce da preskočite grah, lagume i integralne žitarice.

Jedite bolju ribu

Poznato je da je riba dobra za zdravlje, no to ne znači da trebate jesti bilo što iz oceana. Jedite losos, haringu, tunjevinu i inćune jer te ribe imaju najviše razine kiselina omega-3.

Ne brinite o soli

Već dugo se vjeruje da ne bismo trebali konzumirati više od 1500 miligrama soli na dan, no neka istraživanja pokazuju da se krvni tlak diže samo kada prijeđemo 3500 mg na dan. Ako su vam bubrezi zdravi vjerojatno ne trebate potpuno izbaciti dodanu sol iz hrane.

Preskočite aspirin

Aspirin nije za svakoga, unatoč istraživanjima prema kojima je aspirin dobar za srce. Ako ste mlađi od 65 svakodnevno uzimanje aspirina nije dobro.

Budite sretni

Svakodnevni stres diže krvni tlak i može dovesti do depresije i anksioznosti. Činite ono što vas veseli, večerajte s prijateljicama ili slušajte glazbu. Isprobajte aplikaciju Happify.

Izbjegavajte šećer

Kardiolozi preporučuju hranu s malo masnoća, zbog čega su proizvođači hrane počeli ubacivati šećer u namirnice kao što su krekeri i žitarice. Ako jedete previše šećera vaše će tijelo možda prestati dobivati poruku da je sito. Umjesto na rafinirane ugljikohidrate usredotočite se na proteine i zdrave masnoće.

Obradite pozornost na trudnoću

Trudnoća ženama može puno otkriti o budućim srčanim rizicima. Količina krvi se diže tako puno da je trudnoća kao neka vrsta testa. Ako ste imali visoki krvni tlak i dijabetes povezan s trudnoćom, rizik će biti sve veći s godinama.

Gradite mišiće

Vježbanje snage ubrzava metabolički ritam pa trošite više kalorija kada odmarate. To može smanjiti krvni tlak i razine kolesterola i pomoći u sprečavanju metaboličkog sindroma, velikog faktora rizika za srčanu bolest.

Smijeh je lijek

15 minuta smijeha je kao 30 minuta aerobika u smislu učinka za kardiovaskularno zdravlje.

Ne idite spavati ljutiti

Zdrav brak smanjuje rizik za srčana oboljenja, pokazala su istraživanja. Loš brak negativno djeluje na vaše srce – dobra veza doista je važna.

Ne okrećite se hormonima

Istina je da rizik za srčana oboljenja raste s padom estrogena tijekom godina jer taj hormon pomaže u održavanju fleksibilnosti arterija i držanju lošeg kolesterola niskim. No istraživanja su pokazala da sintetički estrogen ne djeluje na isti način.

Uživajte u orasima, bademima…

Ovakvi plodovi dižu dobar kolesterol i čini se da ljudi koji ih jedu žive duže s manje bolesti.

Samo se pokrenite

Bilo koja vježba koju možete raditi redovito je najbolja vježba za vaše srce. Zabavljajte se radeći je.

Neka vam posao bude na drugom mjestu

Žene koje kažu da im je posao stresan vjerojatnije će umrijeti od srčane bolesti. Puno stresa si sami namećemo. Nema ništa loše u tome da želite raditi, no nemojte se ubijati od posla – idite jesti izvan ureda, otiđite kući na vrijeme, uzmite si pauzu kada vam je potrebna…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...