Donosimo sve detalje nadolazeće jake promjene vremena: Jako jugo i plima radit će štetu diljem obale!

Samo kratak predah od ciklone s  početka aktualnog tjedna imali smo u srijedu, no već tijekom četvrtka uslijedilo je novo naoblačenje u cijeloj Dalmaciji. Ponegdje su počele i prve oborine. Da nam stiže jaka promjena vremena možemo vidjeti po izraženom padu tlaka zraka. U Dalmaciji je do 16 sati tlak zraka posljednja 24 sata pao za oko 10 milibara, a na sjevernom Jadranu za više od 15. Izraženi pad nastavit će se i sljedeća 24 sata. Tlak pada jer smo pali pod utjecaj prostrane i vrlo duboke ciklone, čiji se centar nalazi oko zapadne Norveške i Sjevernog mora. Njen frontalni sustav stigao je do srednjeg Sredozemlja, gdje se formira jaki sekundarni ciklonalni centar koji će se sredinom petka naći nad sjevernim Jadranom, a zatim će se preko kontinentalne Hrvatske premještati dalje na sjeveroistok. U središtu ove ciklone koju je Crometeo tim nazvao Mirjana, tlak zraka past će ispod 970 milibara (hektopaskala), što je najniži tlak zraka zabilježen u Hrvatskoj posljednjih godina.

Ovako duboka i snažna ciklona donosi nam mjestimice obilnu kišu, pa i nevrijeme, u planinama snijega, a snijega bi u noći na subotu nakratko moglo biti ponegdje čak i do obale. Ipak, najznačajnije obilježje ove ciklone neće biti niti snijeg niti pad temperature zraka, već opasni vjetrovi trećeg kvadranta na moru, koji će u kombinaciji s izraženom ciklonalnom plimom donijeti mnogo problema obali i otocima. Valovi i plima mogli bi stvarati štetu u nezaštićenim lukama, stoga je posljednji trenutak da vlasnici zaštite svoje brodice. U petak se očekuju veći poremećaji u pomorskom prometu.

Da je meteorološka situacija vrijedna pažnje potvrđuje i crveni, najveći stupanj upozorenja kojega je izdao DHMZ unutar MeteoAlarm sustava.

U petak će prevladavati oblačno. Kiša će biti česta, a lokano će biti pljuskova s grmljavinom. Mjestimice će pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Kasno poslijepodne i navečer na dijelu sjevernog Jadrana snježna granica se može spustiti sve do mora, prvo na sjevernom, a potom i na srednjem Jadranu. U višem gorju past će lokalno obilan snijeg. U početku će puhati umjereno do jako, ponegdje i olujno jugo, oštro i lebić, na moru i ponegdje uz obalu mogu imati orkanske udare preko 120 km/h. U drugom dijelu dana puhat će lebić i pulenat koji će se sa sjevernog Jadrana širiti prema Dalmaciji. Kasno navečer na moru pojačana tramontana i pulenat, uz obalu sjevernog i dijela srednjeg Jadrana slaba bura. Očekuje se i izraženija ciklonalna plima koja će u kombinaciji s visokim valovima plaviti niže dijelove obale. Jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C. Sredinom dana na sjevernom Jadranu i većem dijelu Zagore od 5 do 10°C, drugdje u Dalmaciji od 10 do 15°C. Navečer posvuda osjetno hladnije, osobito u zaobalju gdje će temperature u mnogim predjelima biti oko 0°C.

Crveni meteo alarm 29.01.2015

Subota će biti vrlo promjenjiva. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, te će povremeno biti kiše, pljuskova i grmljavine, iako u većini predjela manje nego u petak. U zaobalju će biti i kiše i snijega, a susnježica se može javiti samo ponegdje i uz obalu sjevernog Jadrana, još u noći i ponegdje uz obalu sjeverne i srednje Dalmacije. Ujutro će puhati umjereno i pojačano jugo i lebić, danju će okretati na pulenat i tramontanu, a večer na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 3°C, uz obalu i na otocima od 3 do 8°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C.

Nedjelja će donijeti nastavak nestabilnog vremena u Dalmaciji. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, te će povremeno uz obalu biti kiše, u Zagori oborine na granici kiše i snijega, a u planinama snijega. Na sjevernom Jadranu znatno više suhog i sunčanog vremena u odnosu na Dalmaciju. Veći dio dana puhat će slab do umjeren pulenat i tramontana, navečer slaba bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 2°C, uz obalu i na otocima od 3 do 9°C. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu i zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima Dalmacije od 8 do 12°C.

Sljedeći tjedan hladnije
Prema današnjim prognostičkim materijalima, vrijeme će se u ponedjeljak i dijelu utorka samo prolazno smiriti uz blagi pad temperature zraka. Krajem utorka novo jačanje juga i naoblačenje kao uvod u novo jače pogoršanje vremena s kišom i snijegom sredinom sljedećeg tjedna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...