Građanima oprostili dugove i poručili: “Banke i telekomi pokazali su društvenu odgovornost, ali račune treba plaćati!”

Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne skrbi potpisala je s osam predstavnika banaka koje posluju u Hrvatskoj i tri teleoperatera Sporazum za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji spadaju u najugroženiju socijalnu skupinu i koji su zbog dugova pod ovrhama. ‘Ovo nije poruka da se računi ne plaćaju, ovo je socijalna mjera i socijalno odgovorno ponašanje’, istaknula je ministrica te pritom pohvalila društvenu odgovornost banaka i teleoperatera.

Prema potpisanom sporazumu, ovisno u koju kategoriju spadaju, banke, teleoperateri i četiri najveća grada koja su jučer potpisala sporazum opraštat će dugove građanima u visini do deset tisuća kuna odnosno do 35 tisuća kuna. Valja naglasiti kako teleoperateri dug neće opraštati onima čiji kumulativni dug prema svima prelazi 10.000 kuna već će se on zamrznuti i prolongirati na godinu dana.

Banke i telekomi pokazali su društvenu odgovornost i spremnost pomoći mnogim ljudima. Ovo je jednokratna mjera, ali nije poruka da se računi ne trebaju plaćati, kazala je Opačić.

U ime bankara Tea Martinčić, predsjednica Uprave Hypo Alpe-Adria Banka, kazala je kako su ovim sporazumom banke pokazala određeni oblik društvene odgovornosti te da njime građani nisu abolirani od financijske odgovornosti i plaćanja svojih obveza.

Sporazum su potpisali predstavnici banaka – umjesto najavljenog Franje Lukovića u ime Zagrebačke banke sporazum je potpisao Davor Pavlić, direktor upravljanja kreditnim rizikom Zagrebačke banke, zatim šef OTP banke Balázs Békeffy, predsjednica Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank Tea Martinčić, zamjenik predsjednika Uprave Raiffeisenbank Austria Mario Žižek, Dinko Lucić član Uprave Privredne banke Zagreb, Zdenko Matak, član Uprave Erste&Steiermärkische Bank, Dubravko-Ante Mlikotić, član Uprave Sberbanke, te Tomislav Krpan, prokurist Societe Generale-Splitske banke.

Kao predstavnici teleoperatera, Sporazum su potpisali Jiri Dvorjančansky, predsjednik Uprave VIPneta, Malin Elisabeth Holmberg, predsjednica Uprave TELE2, te Nataša Rapaić, članica Uprave Hrvatskog Telekoma.

Dan ranije sporazum su potpisali čelni ljudi četiriju najvećih gradova, Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, pa je Opačić nakon potpisivanja sporazuma s teleoperaterima i bankama pozvala i ostale općine i gradove da se priključe sporazumu. Od utorka je na internetskim stranicama Ministarstva dostupan i obrazac za pristupanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...