Iranski nuklearni pregovori: postignut “ograničeni” napredak

Predstavnici Irana i velikih sila ponovno će se sastati sljedećeg mjeseca kako bi pokušali prevladati razlike oko nuklearnog programa Teherana, pošto je na pregovorima održanima u nedjelju u Ženevi postignut tek “ograničeni” napredak, rekli su diplomati.

Sve strane suglasile su se da je potrebno pojačati napore kako bi se do kraja ožujka postiglo “političko razumijevanje”, s izgledima da se do dogovorenog krajnjeg roka 30. lipnja usuglasi konačni sporazum o iranskom nuklearnom programu, javlja Hina.

– Raspoloženje je bilo vrlo dobro, ali čini mi se da nismo postigli veliki napredak, rekao je francuski pregovarač Nicolas de la Riviere po završetku pregovora u misiji EU-a u Ženevi.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abas Arakči rekao je da su pregovori, u kojima osim Irana sudjeluju predstavnici SAD-a, Kine, Velike Britanije, Rusije, Francuske i Njemačke, bili “dobri” i “opsežni”.

“Razmotrili smo sva pitanja i imali smo vrlo ozbiljne pregovore, koji su nalikovali poslovnim pregovorima. Još uvijek pokušavamo premostiti jaz između dviju strana”, rekao je Arakči.

Pregovori, održani na razini političkih direktora, zaokružili su pet dana intenzivnih diplomatskih napora za rješavanje iranskog nuklearnog spora u Ženevi i Parizu, koji su uključili i višesatne sastanke američkog državnog tajnika Johna Kerryja i iranskog šefa diplomacije Džavada Zarifa.

Svjetske sile nadaju se da će uvjeriti Iran da ograniči svoj nuklearni program, za koji Zapad pretpostavlja da predstavlja pokušaj razvoja atomskog oružja, u zamjenu za postupno smanjenje gospodarskih sankcija. Iran tvrdi da njegov nuklearni program služi isključivo u miroljubive svrhe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...