Istraga havarije kod Premude: Nikome nije jasno kako se Vladimir Nazor uspio nasukati

U subotu do ranih popodnevnih sati iz Jadrolinije još uvijek nije bilo novih saznanja o tome kako je došlo do nasukavanja trajekta “Vladimir Nazor” kod otoka Premude.

Taj se trajekt, naime, u petaku 17.45 sati nasukao na otočić Hripa ispred pristaništa Krijal na Premudi. U trenutku nasukavanja na “Nazoru” je bilo 25 putnika, 13 članova posade, dva kamiona, tri osobna vozila i jedno motorno vozilo.

Nije bilo ozlijeđenih

Među putnicima i posadom nije bilo ozlijeđenih, a došlo je do oštećenja jednog osobnog vozila. Srećom, nije došlo do onečišćenja mora, jedno je osobno vozilo pretrpjelu manje oštećenje, a svi su putnici prešli na katamaran “Silba” i odvezeni na svoja odredišta. “Vladimir Nazor” je plovio na redovnoj liniji Mali Lošinj – Premuda – Silba – Olib – Zadar. Do ponoći u subotu trajekt se snagom vlastitih motora i uz asistenciju Jadrolinijina trajekta Sis uspio odsukati te stići do trajektne luke Krijal na Premudi unatoč tome što su mu pri nasukavanju oštećena dva tanka i što je postojala opasnost od prodora vode u brod, piše Jutarnji list.

Rutinska plovidba

Prema prvim nagađanjima trajekt se nasukao na Hripi zbog velike oseke, iako će to, vjerojatno, biti neodrživo objašnjenje jer je “Nazor” relativno nov i dobro opremljen svom potrebnom nautičkom opremom, a na njemu je plovila iskusna posada.

Glasnogovornica Jadrolinije Marija Zaputović nam je u subotu rekla da je nauskavanje doista čudno te da će se više znati nakon istrage koja bi trebala otkriti razloge nasukavnja na području koje je posadama Jadrolinije poznato kao otvoreni dlan.

Nakon što ga pregledaju stručnjaci iz Lučke kapetanije, Hrvatskog registra brodova i Inspekcije sigurnosti plovidbe te, naravno, Jadrolinije, trajekt “Vladimir Nazor” bit će poslan u remontno brodogradilište na popravak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...