Iz Udruge “U ime obitelji” poručuju: “Izlaznost do 15 sati viša od 44 posto!”

Udruga “U ime obitelji” putem svojeg informatičkog sustava za praćenje izlaznosti do 15.30 sati primila je izvješća o izlaznosti od svojih promatrača sa 175 biračkih mjesta.

Do 15 sati na birališta je, prema najnovijim procjenama Udruge “U ime obitelji”, izišlo nešto više od 44 % birača, što je za preko 8% više nego u prvom krugu. Iz ovih podataka procjenjujemo kako će na ovim izborima izaći rekordan broj birača.

Tijekom drugog kruga predsjedničkih izbora primijećeno je znatno više nepravilnosti nego što je to bilo u prvom krugu. Dežurni volonteri udruge “U ime obitelji” od jutra bilježe i klasificiraju prigovore koje zaprimaju od 845 promatrača diljem Hrvatske. U jednom slučaju morala je intervenirati čak i policija.

Na biračkom mjestu 172. u Zagrebu promatrač “U ime obitelji” verbalno je napadnut od strane nepoznate osobe koja nema funkciju u biračkom odboru, a uspostavilo se da je član SDP-a. Nakon što je promatrač GI UIO uputio prigovor na protuzakonito postavljanje SDP-ova promatrača biračkom odboru jer je spomenuti imao potvrdu, ali nije bio na popisu promatrača DIP-a, došlo je do verbalnih prijetnji promatraču Udruge UIO drugog člana SDP-a koji se zatekao na biralištu i također tvrdio kako je promatrač SDP-a izjavom: “Mi smo vlast i nemate pravo stavljati prigovor na naše promatrače!” O prijetnjama su obaviještena nadležna tijela, a dolaskom policije spomenuta osoba koja se zatekla na biralištu donijela je, naknadno, potvrdu SDP-a da je njihov promatrač.

U Samoboru su članovi biračkog odbora otvorili glasačku kutiju u 12 sati, uz obrazloženje kako nema mjesta u kutiji te će oni to podijeliti na dva dijela.

Prema dojavi građana, u Zaprešiću na biračkom mjestu u Domu zdravlja glasačka kutija nakon 10 sati nije bila zatvorena, a u odboru je bilo prisutno samo dvoje članova. Građani su nepravilnost prijavili DIP-u, no s obzirom na to da ne znaju je li slučaj riješen, zabrinuli su se kada su na podnevnom dnevniku na javnoj televiziji čuli kako se DIP izjasnio da nema nikakvih nepravilnosti te su stoga nepravilnost prijavili i U ime obitelji.

Građani su prijavljivali i kršenje izborne šutnje izjavama g. Ive Josipovića nakon glasovanja, u kojem je iznio dio svog programa, a koji su objavljivali pojedini mediji.

Udruga “U ime obitelji” podsjeća sve one koji se zbog gužve na biračkim mjestima zateknu u redovima pred biralištima, glasovanje biti omogućeno i nakon 19 sati. Osobito se to odnosi na glasovanje hrvatskih državljana u Mostaru (BiH) koji od ranog jutra stoje u redovima kako bi ostvarili svoje građansko pravo zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...