Josipović priznao poraz: “Gotovo je! Gospođa je pobijedila!”

Prve izlazne ankete koje su objavljene u 19 sati i prema kojima je Kolinda Grabar Kitarović bila u vodstvu u stožeru Ive Josipovića u Novinarskom domu dočekane su s tihom nevjericom. Promjena raspoloženja stigla je s prvim neslužbenim rezultatima DIP-a, prema kojima je Josipović u još većoj prednosti. Ipak, iza 21 sat rezultati Državnog izbornog povjerenstva okrenuli su se u korist Kolinde Grabar Kitarović. Poraz je u prolazu priznao i sam Josipović riječima: ‘Gotovo je! Gospođa je pobijedila’.

Atmosfera prije objave rezultata u 19 sati bila je slavljenička. SDP je sve pripremio kao da očekuje feštu, no raspoloženje je brzo splasnulo nakon objave izlaznih anketa. Do tada su se mogli čuti taktovi pjesme ‘Večeras je naša fešta’ i ‘Dirlija’ te su puštani hitovi za podizanje atmosfere. Nakon objave glazba je utihnula, lica prisutnih su se zategnula, a moglo se čuti i pokoji uzdah uz riječi ‘Ne mogu vjerovati’.

Zanimljivo je da ovog puta nisu zaboravili u dvorani Novinarskog doma istaknuti hrvatske zastave, čiji su im izostanak u prvom krugu mnogi zamjerali.

Na pitanje što sada, direktorica operacija u Josipovićevom stožeru Željka Antunović rekla je: ‘A ništa, čekamo rezultate DIP-a.’ Na pitanje može li doći do preokreta, kaže: ‘Ni u što nisam uvjerena, može otići na jednu i na drugu stranu.’ Na pitanje HRT-ove novinarke Tatjane Munižabe ‘može li pacijent preživjeti’, direktorica operacija rekla je: ‘Naravno da može preživjeti.’

‘Uvažamo izlazne ankete i čekamo da se glasovi prebroje do kraja. Zahvaljujem svim glasačima koji su izašli, a posebno onima koji su glasali za Ivu Josipovića. Dali su glas za normalnu Hrvatsku’, rekla je Antunović, dodajući da joj je najviše smetala ‘ružna, huškačka kampanja koja je dijelila ljude, prozivala zbog nedostatka domoljublja te uskraćivala pravo meni i svima koji su za Ivu Josipovića da volimo svoju domovinu’.

‘Ne možemo biti veseli i tko bi bio kad Josipović nije pobijedio. Rezultati su bili takvi kakvi jesu. Tijesna je priča bila od početka. Na žalost za malo smo izgubili povjerenje. A iz okolnosti kakve jesu treba izvući i neke pouke’, kazao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Na pitanje kakve pouke? Hoće li biti neke turbulencije u SDP-u? ‘A vidite samo mijenja stalna jest. O poukama će biti vremena zašto je do toga došlo, gdje smo izgubili povjerenje zašto je do toga došlo. Zašto birači koji izlaze traže alternative koje nisu politika nego su protesti…’, kazao je.

Ministar Gordan Maras kazao je da će biti ‘vrlo teško i neizvjesno do samog kraja’. ‘Čekamo da se prebroje svi glasovi i nadamo se pobjedi’, kazao je. Na pitanje misli li da će dijaspora presuditi, kazao je da ne može to predvidjeti. ‘Imamo razloga vjerovati da ćemo u konačnici pobijediti. Bit će ovo duga noć i brojat će se svaki glas’, rekao je pak ministar Ivan Vrdoljak.

Poduzetnik Branko Roglić, najveći donator kampanje Ive Josipovića, rekao je da je podržao predsjednika zbog tri ključna razloga: prvo, on je dobro odradio svoj prvi mandat i tu ne bi bilo iznenađenja; drugo, njegova ‘nova pravednost’ funkcionira i rezultirala je uhićenjima ‘nedodirljivih’ iako tu još ima dosta posla; treće, Josipović je imao izvanredan plan za rasterećenje gospodarstva svojim ustavnim promjenama.

‘Imam samo jednu domovinu i samo jednu ideju. Moja vizija jest da je taj projekt dobar i da može izvući Hrvatsku iz krize’, rekao je Roglić.

‘Naravno da vjerujem u pobjedu, ja sam optimist. Ovo me malo podsjeća na rulet, samo je pitanje hoće li loptica stati na crno ili crveno. Ono što mi je jako važno, naravno, najbolji je rezultat i pobjeda, ali i velik rezultat HDZ-ove kandidatkinje, bez obzira hoće li to biti plus ili minus, zabrinjava, ne zbog HDZ-a, nego zbog Hrvatske jer me podsjeća na 2003, kada ljudi nisu bili zadovoljni izuzetno uspješnom vladom Ivice Račana jer su mislili da se može još više pa je došla Fimi media i sve ostale posljedice koje i danas osjećamo’, kazala je Biljana Borzan.

Ivo Josipović oko 21 sat prošao je hodnikom. Na upit novinara kako je, dobacio je u prolazu: ‘Borba! Dok sam prvi, dobro je.’

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...