Kalmeta: “Zadar i županija dali su veliki doprinos pobjedi!”; Glasovac: “Za Zadar dolazi neko novo vrijeme, više nije bastion HDZ-a!”

Glazba, pjesma, veselje i povici “pobjeda, pobjeda”, obilježili su u HDZ-ovom stožeru u Medulićevoj ulici u Zadru izbornu pobjedu predsjedničke kandidatkinje HDZ-a i koalicijskih partnera, Kolinde Grabar Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora. Kako se već spominjalo radilo se o najneizvjesnijim izborima u povijesti hrvatske države gdje se na pobjednika čekalo gotovo do samog kraja.

Kolinda Grabar Kitarović osvojila je većinu i u Zadarskoj županiji, ali i u gradu Zadru. Tako je u Zadarskoj županiji osvojila 58,54% za razliku od Ive Josipovića koji je osvojio 41,46 %, dok je na području grada Zadra razlika bila drastično manja, odnosno jako tijesna, no ipak u korist HDZ-ove kandidatkinje, pa je Grabar Kitarović osvojila 17.950 glasova ili 50,18 %, a Ivo Josipović 17.823 glasa ili 49,82 %. Na izbore u Zadru izašlo je 36.911 birača.

Slavlje u HDZ-u, Božidar Kalmeta

– Hrvatska je izabrala novu predsjednicu i siguran sam 100% da je Hrvatska prekinula jednu agoniju u kojoj smo živjeli, politiku koja se očitovala katastrofalnom u političkom, ideološkom, ali i gospodarskom smislu. Nikada nismo imali veće podjele u narodu, no što ih imamo danas. Tako ni gospodarsko stanje nikada nije bilo gore nego danas i tome je došao kraj. Ja sam doista sretan i zadovoljan što je Hrvatska dobila novu predsjednicu koja će preokrenuti negativne trendove i krenuti u jednom potpuno drugom smjeru. Čekaju nas sigurno bolji dani, kako za hrvatsko gospodarstvo, pa i za hrvatsko zajedništvo i sve drugo što nam treba. U Zadarskoj županiji Grabar Kitarović dobila je 58,54 % glasova ili oko 50.000 glasova dok je u samom Zadru dobila oko 18.000 glasova, što je u odnosu na prvi krug povećanje za 7.000 glasova samo u gradu Zadru, tako da mogu reći da su grad Zadar, ali i Zadarska županija dali veliki doprinos pobjedi Grabar Kitarović u utrci za predsjednicu RH. Želim se zahvaliti ovom prigodom svim glasačima koji su je podržali kao predsjednicu jer ih ona sigurno neće iznevjeriti.  Za nešto manje od godinu dana očekuju nas i Parlamentarni izbori, mislim da su ovim hrvatski građani pokazali da ne žele ovakvu politiku gospodarskog kolapsa, neinvestiranja, politiku neotvaranja radnih mjesta, dakle politiku, rekao bih, čak i straha među građanima. Vjerujem da će Parlamentarni izbori biti puno prije i naravno, smatram da je ova pobjeda vjetar u leđa politici promjena, politici jedne Hrvatske koja će biti ravnopravna članica u EU, ali i dokazati se drugdje jer Kolinda je osoba koja svugdje u svijetu može otvoriti vrata Hrvatskoj, istaknuo je zadarski gradonačelnik i predsjednik zadarske Županijske organizacije HDZ-a, Božidar Kalmeta.

Sabina Glasovac

Nešto dalje od Medulićeve, na Trgu Pet bunara u SDP-ovom stožeru do posljednjeg trenutka se očekivalo kako će se još uvijek aktualni predsjednik Ivo Josipović uspjeti izboriti za još jedan mandat u najtjesnijoj i najneizvjesnijoj borbi u povijesti hrvatskih izbora. No, na kraju, koliko god bila mala razlika između osvojenih glasova pobjednika i pobijeđenog, poraz se morao priznati.

– Nama je žao što Ivo Josipović nije uspio pobijediti i osvojiti drugi mandat na funkciji predsjednika RH, ali moram priznati da se mi u Zadru zaista osjećamo kao pobjednici jer imamo više od 17.000 razloga zahvaliti svim Zadrankama i Zadranima koji su dali svoj glas pravom putu i programu Ive Josipovića i još jednom potvrdili da Zadar nikada nije bio, nije i neće biti bastion HDZ-a. Isto tako moram zahvaliti našim članovima, simpatizerima i volonterima na koje smo svi ponosni jer su odradili lavovski dio posla u cijeloj kampanji te doprinijeli ovom rezultatu Ive Josipovića koji pokazuje da jesmo izgubili za nekih stotinjak glasova, ali mislim da je to zadarski rezultat te da će biti daleko iznad prosjeka što se tiče rezultata Ive Josipovića u drugim dijelovima Hrvatske. Rezultat u Zadru je toliko slađi jer znamo da HDZ raspolaže s jednom velikom i snažnom infrastrukturom koju je apsolutno u potpunosti stavio u funkciju i nije se ništa prepustilo slučaju. Međutim, i mi smo uspjeli mobilizirati u odnosu na prvi krug nešto manje od 6.000 birača. Tako da se pokazalo da su tu snage podjednake, a vidjet ćemo u budućnosti da li će se stvari okrenuti u našu korist. Ja vjerujem da hoće i vidim da Zadar dolazi neko novo vrijeme i počet će puhati neki novi vjetrovi. Što se tiče Parlamentarnih izbora, do njih ima godinu dana.  Čestitam Kolindi Grabar Kitarović na pobjedi i vjerujem da njena žestoka retorika koja je u pojedinim trenucima bila na granici podjela bila samo predizborna retorika u svrhu mobilizacije njihova biračkog tijela te da će u trenutku kada počne obnašati funkciju predsjednice biti predsjednica svih hrvatskih građana i konstruktivna te pomoći ovoj Vladi da izvučemo Hrvatsku iz krize, zaključila je Sabina Glasovac, predsjednica GO SDP-a Zadar.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...