Manje zabušavanja: Građani će moći kontrolirati zastupnike

Za mjesec dana svaki će građanin na internetu moći provjeriti koliko često svaki pojedini saborski zastupnik dolazi na sjednice.

Iako je sustav praćenja digitaliziran krajem 2013. godine, dolasci zastupnika mogli su se pretraživati s danom zakašnjenja, a podaci nisu bili dostupni za svakog zastupnika. Morali ste pretraživati popis svih koji su došli određeni dan, odnosno pretraživanje je bilo moguće samo po danu, tj. po datumu.

No u idućih 30 dana sustav bi se trebao unaprijediti. Tako ćete klikom na ime i prezime zastupnika moći pregledati njegovu aktivnost za svaki dan, ali i tjedno te mjesečno. Iz Sabora kažu kako nadogradnja neće puno stajati i kako nisu tražili pomoć izvana. Stranice Hrvatskog sabora sad će svakako privući građane koji će lakše provjeravati tko je redovit na radnome mjestu, a tko ga izbjegava i zašto.

Kodeks etičkog ponašanja

Naime, svaki zastupnik dužan je javiti se ranije ako zna da će izostati sa sjednice i navesti razlog. No ako to ne učine, nema nikakvih sankcija. Primjerice, u petak se 16 zastupnika javilo da neće doći, no njih 18 jednostavno nije došlo. Sankcije, i to novčane za zastupnike koji izbjegavaju svoje obaveze želi uvesti predsjednik Sabora Josip Leko (SDP). On radi na kodeksu etičkog ponašanja svih zastupnika.

Jedna od odredbi je redoviti dolazak na sjednice, odnosno kažnjavanje zastupnika i njihovih klubova koji svoj nedolazak ne opravdaju. Leko je predložio da se njih opomene i novčano kazni, i to oduzimanjem određenog iznosa s mjesečnog paušala. O njegovu prijedlogu kodeksa trenutačno raspravljaju svi klubovi zastupnika. Osim sankcija za neodgovorne, više neće biti dopušteno ni psovanje, vrijeđanje te poticanje na mržnju i nasilje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...