Cestitka_Uskrs

Mladi Splićanin umro od gripe? Ne pamti se takav slučaj, iz minute u minutu bilo mu je sve gore

Kako se sumnja, u splitskoj je bolnici u utorak ujutro, na Jedinici za intenzivno liječenje (JIL), od posljedica virusne infekcije, najvjerojatnije gripe, preminuo pacijent. Ako se zaista utvrdi da je pacijent preminuo od posljedica gripe, bit će to prvi smrtni slučaj od gripe u ovoj godini.

“Riječ je o čovjeku mlađe životne dobi koji je do sada, kako smo doznali od rodbine, bio potpuno zdrav. On je, nakon što je nekoliko dana kod kuće imao povišenu temperaturu, u subotu primljen na Kliniku za plućne bolesti KBC-a Split te je zbog njegova zdravstvenog stanja zatražen konzilijarni pregled internista.

Nakon tog pregleda pacijentu se stanje vrlo brzo drastično pogoršalo i on je s teškom upalom pluća premješten kod nas na JIL. Usprkos činjenici da smo poduzeli sve mjere liječenja koje moderna medicina poznaje, zdravstveno stanje pacijenta strahovito se brzo pogoršavalo. Priključili smo ga i na respirator, no stanje mu se nije poboljšavalo. U subotu navečer priključili smo pacijenta i na ECMO uređaj, no ni to nije dalo rezultata” rekao je za Slobodnu Dalmaciju doc. dr. Nenad Karanović, voditelj Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split.

Zatajenje svih organa

Tjelesna temperatura pacijenta na JIL-u nije prelazila 38,5 stupnjeva, no usprkos tome zdravstveno mu se stanje nije poboljšavalo.

“Postupno je došlo do zatajenja svih organa, od čega je čovjek na kraju i preminuo. Krv pacijenta poslali smo na testiranje u Zagreb i iz tog ćemo nalaza vrlo vjerojatno doznati uzrok smrti. Sumnjamo da je pacijent preminuo od virusne infekcije, a u takve infekcije spada i gripa”, naglasio je Karanović.

“Radim u bolnici više od 30 godina i stalno sam zaposlen na JIL-u. Zaista ne pamtim da se nekom pacijentu zdravstveno stanje tako drastično pogoršavalo, gotovo iz minute u minutu”, zaključio je nesvakidašnji slučaj dr. Karanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...