Na Velebitu obilježena 22. obljetnica akcije Maslenica

Obilježavanje 22. obljetnice vojnoredarstvene akcije Maslenice nastavljeno je u četvrtak ujutro okupljanjem pripadnika Specijalne policije i HV-a, sudionika operacije “Maslenica”, kod crkve sv. Frane u Podpragu ispod Tulovih greda na Velebitu.

U sklopu obilježavanja položeni su vijenci i upaljene svijeće kod Zelenog hrasta u Islamu Latinskom, u zadraskom zaleđu. Počast poginulim suborcima odali su preživjeli pripadnici 4. i 3. gardijske brigade, Specijalne policije, pričuvnih postrojbi HV-a i MUP-a, te predstavnici lokalnih zajednica s čijeg područja su postrojbe koje su sudjelovale u akciji.

Svete mise zadušnice služene su u Paljuvu i Podpragu, mjestima ratnih poprišta ratne ’93 godine. I ovoga puta k,ao i prethodnih godina, ovim događanjima nazočio je veliki broj hrvatskih branitelja, sudionika akcije Maslenica.

Vojnoredarstvena operacija Maslenica bila je prva velika osloboditeljska operacija hrvatske vojske i policije. Počela je 22. siječnja 1993., u 6 sati ujutro, i u tri su dana hrvatski branitelji u zadarskome zaleđu oslobodili 15-ak sela, te bitne strateške točke kao što su Novsko ždrilo i zrakoplovna baza Zemunik. Također ponovno su prometno povezani jug i sjever Hrvatske, a naknadno je oslobođena i Hidrocentrala i brana Peruća, koju su pripadnici srpskih terorista neuspješno pokušali dignuti u zrak sa 30 tona eksploziva.

Akcija Maslenica bila je ključna za obranu Hrvatske od jugosrpske agresije i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske i policije, te najava pobjedonosne operacije Oluje 1995.

U prva tri dana akcije Maslenica poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No, zbog snažnih topničko raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko diverzantskih napada srpskih agresora, koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. ukupno je poginulo 127 hrvatskih branitelja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...