Na Velebitu obilježena 22. obljetnica akcije Maslenica

Obilježavanje 22. obljetnice vojnoredarstvene akcije Maslenice nastavljeno je u četvrtak ujutro okupljanjem pripadnika Specijalne policije i HV-a, sudionika operacije “Maslenica”, kod crkve sv. Frane u Podpragu ispod Tulovih greda na Velebitu.

U sklopu obilježavanja položeni su vijenci i upaljene svijeće kod Zelenog hrasta u Islamu Latinskom, u zadraskom zaleđu. Počast poginulim suborcima odali su preživjeli pripadnici 4. i 3. gardijske brigade, Specijalne policije, pričuvnih postrojbi HV-a i MUP-a, te predstavnici lokalnih zajednica s čijeg područja su postrojbe koje su sudjelovale u akciji.

Svete mise zadušnice služene su u Paljuvu i Podpragu, mjestima ratnih poprišta ratne ’93 godine. I ovoga puta k,ao i prethodnih godina, ovim događanjima nazočio je veliki broj hrvatskih branitelja, sudionika akcije Maslenica.

Vojnoredarstvena operacija Maslenica bila je prva velika osloboditeljska operacija hrvatske vojske i policije. Počela je 22. siječnja 1993., u 6 sati ujutro, i u tri su dana hrvatski branitelji u zadarskome zaleđu oslobodili 15-ak sela, te bitne strateške točke kao što su Novsko ždrilo i zrakoplovna baza Zemunik. Također ponovno su prometno povezani jug i sjever Hrvatske, a naknadno je oslobođena i Hidrocentrala i brana Peruća, koju su pripadnici srpskih terorista neuspješno pokušali dignuti u zrak sa 30 tona eksploziva.

Akcija Maslenica bila je ključna za obranu Hrvatske od jugosrpske agresije i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske i policije, te najava pobjedonosne operacije Oluje 1995.

U prva tri dana akcije Maslenica poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No, zbog snažnih topničko raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko diverzantskih napada srpskih agresora, koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. ukupno je poginulo 127 hrvatskih branitelja.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...