Najneizvjesniji izbori u povijesti RH: Kolinda Grabar Kitarović prva je predsjednica Republike Hrvatske

Na najneizvjesnijim izborima u Hrvatskoj prema privremenim neslužbenim rezultatima od 23.20 sati Republika Hrvatska je po prvi put u povijesti dobila predsjednicu, Kolindu Grabar Kitarović, koja će u narednih pet godina predstavljati i zastupati državu u zemlji i inozemstvu, brinuti se za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti, zajedno s  Vladom Republike Hrvatske surađivati u oblikovanju i provođenju vanjske politike te ujedno biti vrhovni zapovjednik Oružanih snaga u RH.

Nešto nakon 23 sata rezultati DIP-a pokazali su kako će Kolinda Grabar Kitarović postati prva hrvatska predsjednica, baš kako su to i prognozirale izlazne ankete. Iako je borba do zadnjeg trenutka bila neizvjesna i tijesna, nešto prije 22 sata rezultati DIP-a počeli su se okretati u korist Grabar Kitarović.

Kolindi Grabar Kitarović tako prema rezulatatima od 23.15 sati pripada 50,43% ili 1.100.999 glasova, a Ivi Josipoviću 49,57%, odnosno 1.082.145 glasova. Ukratko, o pobjedi je odlučilo samo 18.854 glasa građana Republike Hrvatske.

Obrađeno je 99,7 % listića. Broj obrađenih mjesta je 6333 od ukupno 6352. Glasovanju je pristupilo 2.244.601 glasača, odnosno 58,90 %.

Odaziv biračkog tijela na ovim izborima bio je rekordan, kako u odnosu na prvi krug, tako i u odnosu i na posljednje izbore 2009. godine.

Predsjednički izbori 2014. su šesti predjednički izbori po Ustavu iz 1990.  godine.

Na posljednjim predsjedničkim izborima 2009. godine pobijedio je kandidat SDP-a, Ivo Josipović koji je tada dobio 640.005 glasova od ukupno 4.495.528 prijavljenih birača ili 14,23 posto. Josipović je pobjedu odnio i u prvom krugu predsjedničkih izbora 2014. godine sa samo 22.299 glasova prednosti pred drugoplasiranom kandidatkinjom Grabar Kitarović.

U prvom krugu predsjedničkih izbora SDP-ov kandidat i još uvijek aktualni predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović je osvojio 38,46 posto ili 687.678 glasova, dok je HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović osvojila 37,22 posto ili 665.379 glasova birača. Nakon prikupljenih i obrađenih podataka sa svih 6.350 biračkih mjesta na kojima je upisano 3.794.293 birača, utvrđeno je da je glasovalo 1.787.928 birača ili 47,12 posto, od čega je prema glasačkim listićima glasalo 1.787.003 birača, odnosno 47,10 posto.

Slavlje u HDZ-u, Božidar Kalmeta

Podsjetimo, u prvom krugu predsjedničkih izbora u Zadru Kolinda Grabar Kitarović osvojila je drugo mjesto s 35,81 %, iza Ive Josipovića koji je u gradu Zadru osvojio 39,22 % glasova, no na području Zadarske županije Grabar Kitarović je ipak bila bolja s puno većom prednosti od 43,20 % naspram Josipovićevih 33,18 %.

Danas, pak situacija je bila poprilično drugačija te je Kolinda Grabar Kitarović osvojila većinu i u Zadarskoj županiji, ali i u gradu Zadru. Tako je u Zadarskoj županiji osvojila 58,54% za razliku od Ive Josipovića koji je osvojio 41,46 %, dok je na području grada Zadra razlika bila drastično manja, odnosno jako tijesna, no ipak u korist HDZ-ove kandidatkinje, pa je Grabar Kitarović osvojila 50,18 %, a Ivo Josipović 49,82 %.

– Pozivam sve da se ujedinimo, one koji su dali glas Josipoviću da budu dio našeg tima, pokreta za bolju Hrvatsku jer dosta je bilo podjela. Dosta je bilo mojih i njegovih, naših i vaših. Svi ste vi moji, idemo zajedno u težak posao koji nas čeka. Ujedinimo svoje domoljublje, ljubav i vjeru u hrvatsku domovinu, idemo završiti put koji smo započeli pod prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom i odvesti Hrvatsku u blagostanje. Hvala vam na ovim riječima domoljublja, vjere u sebe, jer narod koji ne poštuje sebe neće poštivati ni drugi. Neka nitko ovo ne shvati kao prijetnju, to što volimo sebe znači da cijenimo tuđe, ali borimo se za svoje nacionalne interese jer ovo je Hrvatska, a ne regija i brinut ćemo o našoj Hrvatskoj, o našim ljudima, o našim umirovljenicima, o 318 tisuća nezaposlenih, o 320 tisuća pod blokadama, tisućama mladih koji odlaze, o svima kojima je pomoć potrebna, ali dat ćemo i uzleta našem poduzetništvu, seljacima i ribarima. Mi smo ti koji će zajedno zemlju izvući iz krize, poručila je u svom pobjedničkom govoru prva predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Kolinda Grabar Kitarović na Narodnom trgu

Svim građanima Hrvatske poručila je kako je ovo veličanstvena noć, no da u njoj nema mjesta trijumfalizmu. Istaknula je kako se nema vremena čekati te se već danas mora početi raditi na boljitku Hrvatske. U ovom povijesnom trenutku, svom prvom obraćanju kao prve predsjednice RH, Grabar Kitarović je poručila kako se neće odmaknuti od naroda jer, kako je kazala, jedino zajedničkim snagama možemo  izvući zemlju iz krize. Pozvala je sve svoje glasače i simpatizere, ali i ostale građane koji joj nisu dali svoj glas da se ujedine jer je to jedini način za bolji život u boljoj Hrvatskoj.

– Od danas počinjem raditi za našu Hrvatsku i neću stati raditi i neću stati biti među vama, među narodom, jer vi ste moja snaga, moja savjest i ja moram biti vaš glas. Drugo, idemo dalje zajedno bez podjela, kao ujedinjena Hrvatska bit ćemo snažniji, bit ćemo samopouzdaniji i s tim samopouzdanjem idemo u budućnost jer Hrvatska može i hoće bolje, hrvatski narod to zaslužuje. Treće, u potpunosti ću primijeniti svoj program za bolju Hrvatsku: od gospodarskog rasta i razvoja do socijalne stabilnosti, života dostojnog čovjeka u Hrvatskoj, od naših umirovljenika do mladih koji moraju ostati ovdje i zasnivati obitelj, osoba s invaliditetom, branitelja koji se moraju reintegrirati u društvo, pružit ćemo ruku svima kojima je to potpuno. Imat ćemo snažnu politiku obrane i naše zaštite, neka hrvatske oružane snage budu jamac naše stabilnosti. Kao vrhovna zapovjednica jamčim vam da će to biti tako. Vladavina prava u potpunosti, nulta stopa tolerancije protiv korupcije, kao što ste vidjeli HDZ se pod Karamarkom očistio u zadnje dvije godine. Brinut ćemo o državu, državnu upravu učinit ćemo servisom građana jer vi to zaslužujete. Vodit ćemo vanjsku politiku koja će brinuti o interesima Hrvatske. Snažno ćemo se pozicionirati u EU i NATO-u, obnoviti strateška partnerstva kao ono s našom prijateljicom Njemačkom. Rješavat ćemo otvorena pitanja sa susjedima i pozivam ih na dijalog o tome da prestanemo ta pitanja podmetati pod tepih. Borit ću se za prava manjina u Hrvatskoj, ali ništa manje neću tražiti za Hrvate u Srbiji, Vojvodini i drugim susjednim zemljama. Podržat ćemo Hrvate u BiH da postanu jednakopravni s ostala dva naroda, jer bez Hrvata nema ni BiH. Pozivam naše iseljeništvo da se vraća, vjerujte u ovu našu hrvatsku domovinu. Imamo snažne potencijale: resurse, geografski položaj i ove divne ljude. Vjerujte da zajedno možemo učiniti čuda, idemo zajedno u bolji život za bolju Hrvatsku, zaključila je Grabar Kitarović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...