POČINJE RAT

Ne prihvati li Milanović Kolindine zahtjeve, tražit će se opoziv Vlade

Antena Zadar / Zara PIX
Tamni način

Moj prvi potez kao predsjednice bit će inicirati sjednicu Vlade koja se mora baviti gospodarsko-socijalnim pitanjima – nekoliko je puta istaknula Kolinda Grabar Kitarović. U izbornoj noći, prema reakcijama premijera Zorana Milanovića bilo je jasno da od te sjednice neće biti ništa. I sama Grabar Kitarović svjesna je da neće biti prevelikih rezultata čak i da se ta sjednica održi, ali na njoj inzistira.

Jedanput u šest mjeseci

– Želi uspostaviti dijalog s Vladom i želi čuti koje su to njihove mjere za spas Hrvatske. Ukoliko su zadovoljavajuće, spremna ih je podržati, a ako nisu, tražit će da Vlada ode – kažu njeni bliski suradnici.

Kao predsjednica Grabar Kitarović ne može tražiti ostavku Vlade. Ono što može učiniti jest postići to da HDZ-ovi zastupnici zatraže u Saboru izglasavanje nepovjerenja Vladi. To vjerojatno ne bi prošlo jer Vlada ima većinu, a u tom slučaju u narednih šest mjeseci više ne bi mogli povući takav potez. Dakle, njezine najave o sazivanju sjednice Vlade imaju isključivo političke razloge kako bi i time pokazala da aktualna Vlada ne čini dovoljno na rješavanju krize, te da će ih ona oko tog pitanja stalno prozivati.

Prevažan događaj

Baš poput nje, i bivši je predsjednik Stipe Mesić u vrijeme Sanaderove vladavine također tražio sjednicu Vlade. Puno se o toj njegovoj inicijativi pisalo, stalno se propitkivalo hoće li Sanader udovoljiti Mesićevu zahtjevu, iščekivala se sjednica kao da se radi o prevažnom političkom događaju koji će preko noći promijeniti situaciju u državi.

A nakon što je 25. ožujka 2009. ta sjednica konačno održana, nije se dogodilo ništa dramatično ni spektakularno. Niti se stanje u gospodarstvu poboljšalo, niti su doneseni neki posebni zaključci, niti je na temelju Mesićeva izlaganja Vlada promijenila bilo koju svoju odluku. Može se reći da je sjednica protekla kao gotovo i sva druga, osim što se i Mesić uključio u raspravu kako bi politički “zapaprio” Sanaderu i HDZ-ovoj Vladi s kojima je bio na suprotnim stranama. Na sjednici se, naime, raspravljalo o rebalansu proračuna kada su zbog drastično manjih prihoda srezani rashodi za 5,4 milijarde kuna.

Mesić protiv Sanadera

– Nama je Kartaga danas recesija i svatko od nas mora je razarati na svoj način. Ove godine je uvoz pao 32 posto, a izvoz 26 posto, kupnja automobila 40 posto, nezaposlenost je porasla na 15 posto, pet mjeseci zaredom bilježimo pad gospodarske proizvodnje – nabrajao je Mesić, nakon što mu je tadašnji premijer dao riječ. Kritizirao je tada Mesić i Pelješki most poručivši da ništa ne smije biti sveta krava ako ne vraća uloženo, a spočitnuo je i Sanadera jer se opet vadio na propuste Račanove Vlade.

I to je uglavnom bilo to.

Dizalo se puno prašine oko te famozne sjednice, a konačni učinci su bili nikakvi osim što je Mesić iskoristio priliku da kritizira HDZ-ovu Vladu, na njihovom terenu, u Banskim dvorima.

Mesić je, podsjetimo, svoje zahtjeve za sazivanje sjednice Vlade potkrijepio argumentom da “kriza stišće sa svih strana, a Hrvatska još nema mjera kako ih prevladati”.

Sličnim argumentima barata i novoizabrana predsjednica. No, još je u izbornoj noći bilo jasno da premijer Zoran Milanović ne namjerava udovoljiti njezinu zahtjevu.

– Vlada zasjeda svaki tjedan, to je mašinerija koja kreira i izbacuje niz akata i uopće ne znam kako bi izgledao sastanak koji predlaže predsjednik ili predsjednica Republike. Kakav bi uopće bio dnevni red i status predsjednice na takvoj sjednici. Bio bi ispod ranga predsjednika Vlade koji vodi sjednicu. To je, u principu, nezamislivo, a zašto je to stavljeno u Ustav prije 15 godina, to je drugo pitanje. Vlada je Vlada, predsjednik je predsjednik. Postoji određena suradnja, ali Vlada vodi unutarnju i vanjsku politiku i daleko je najodgovornija – rekao je Milanović.

Članak iz Ustava

Prema Ustavu, Milanović nije ni dužan ispuniti takav zahtjev jer članak 102. Ustava propisuje da “predsjednik Republike može predložiti Vladi da održi sjednicu i razmotri određena pitanja, te predsjednik može biti nazočan sjednici Vlade i sudjelovati u raspravi”. Jedino u slučaju ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i opstojnosti predsjednik samostalno može sazvati sjednicu Vlade.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar