Nezahvalno radno mjesto: Tko će stati na čelo nefunkcionalnog zadarskog Centra za socijalnu skrb?

Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb Zadar sredinom studenoga 2014. godine smijenilo je ravnateljicu Sanju Paleku koja je izabrana prije dvije godine na natječaju za ovu funkciju. Zbog nje su navodno početkom protekle godine troje članova tadašnjeg Upravnog vijeća dali ostavku na članstvo u Upravnom vijeću, dr. Nadia Cavenago Morović, Tatijana Petrić i Šime Vulelija. Nakon toga na njihova mjesta je došla mlađa SDP-ova garnitura, Iva Šestan, Erol Gaši i Ivan Matešić, koji su smijenili ravnateljicu Paleku. Oni su, vršiteljicom dužnosti imenovali Vesnu Burčul, socijalnu radnicu koja se kao djelatnica Centra kandidirala za ravnateljicu 2010. godine, kada je izabrana Danijela Jadrijev. Na polovici njezinog mandata objavljen je natječaj za ravnateljsko mjesto na kojem Jadrijev nije prošla.

Sada, na početku 2015. godine Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb Zadar objavilo je natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja, a traženi uvjeti sui diploma socijalnog rada, socijalne politike, prava, psihologije, socijalne pedagogije ili edukacijske rehabilitacije te najmanje pet godina radnog staža na stručnim poslovima.

U zadarskom Centru u veljači prošle godine bila je i inspekcija Ministarstva socijalne skrbi zato što je na njegov rad bilo jako puno pritužbi korisnika, ali i djelatnika unutar Centra za socijalnu skrb Zadar. Ministrica Milanka Opačić tada je istaknula kako zadarski Centar za socijalnu skrb radi na vrlo osjetljivom i teškom području pod čijom je ingerencijom i cijelo zaleđe, a problema je, kako je istaknula puno. Tada je obećala kako će sa svoje strane nastojati pomoći u rješavanju problema u zadarskom Centru što je više moguće, ali prvenstveno kada vidi rezultate inspekcije. I na tome je, uglavnom i ostalo, iako se nagađa kako je smjena uslijedila upravo zbog inspekcijske istrage. Centrom pa i nadležnim ministarstvom, njihovim radom i pasivnošću, nitko nije zadovoljan. Pomaka na bolje nema, samo kadar koji manje više traljavo obavlja svoj posao. Drugim riječima, posao se obavlja tek onda kada su problemi eskalirali i prijete da će se popeti na državnu razinu, kako ističu njegovi brojni nezadovoljni korisnici s našeg područja. Jedan od posljednjih tragičnih slučajeva pasivnosti i nedjelotvornosti ovakvih institucija je i onaj Zlatka Svirčića koji posljednjih dana puni stupce crne kronike kada je nakon 12- godišnjih sukoba s bivšom suprugom oko viđanja djeteta, ostanka bez krova nad glavom te obilaska svih relevantnih institucija u RH u konačnici odlučio presuditi sebi i onima koji su ga prema svemu sudeći doveli na rub.

Problemi Centra za socijalnu skrb egzistiraju već godinama, i to je činjenica opće poznata zadarskoj javnosti, a prvenstveno velikom broju nezadovoljnih korisnika njihove pomoći. Sve je dobro dok se ne dogodi zlo, a onda shvatimo da ta institucija postoji i egzistira i u našem gradu. Zadarska javnost zasigurno pamti suđenje koje se vodilo protiv nekadašnjeg ravnatelja Tomislava Josipa Biloglava koji je 2010. godine na Županijskom sudu u Zadru bio osuđen na četiri godine zatvora jer je krivotvoreći isprave sebi priskrbio gotovo pola milijuna kuna. Naslijedio ga je Tomislav Orović za čijeg se mandata dogodio “slučaj Nikpalj”, ali i slučaj “sina Ane Magaš”. Iako pod skrbi djelatnika Centra za socijalnu skrb Zadar 45-godišnji Nenad Nikpalj mrtav je ležao u kućici u centru Zadar oko dvije godine, a kraj njegova mumificiranog tijela “normalno” su živjeli njegava tada 84-godišnja majka i dvije godine mlađi brat. Mrtav čovjek dvije je godine dobivao naknadu u iznosu od 500 kuna mjesečno. S druge strane, pogodujući utjecajnoj obitelji Magaš, Orović i zadarski Centar za socijalnu skrb kumovali su nakon tragične pogibije sina Magaševih, javnom linču Ane Magaš te stravičnom razdvajanju zajedničkog sina koji je upravo zahvaljujući Oroviću i radu njegove “stručne” ekipe ostao i bez majke. Ukratko, strašno i sramotno.

Orović je istovremeno s rasplamsavanjem te afere otišao u mirovinu, a na njegovo mjesto imenovana je Danijela Jadrijev. No, ni Jadrijev se nije dugo zadržala jer se uskoro saznalo za novu aferu na gračačkom području. Tamo je majka podvodila kćeri od kojih je jedna bila maloljetna. Aktualna ravnateljica Sanja Paleka zatekla je brojne probleme, ali očito se niti ona nije baš najbolje uklopila jer se sukobila s jednom djelatnicom Centra kada je morala reagirati i policija. Jednako tako za kratkotrajnog mandata v.d. ravnateljice Vesne Burčul, dogodio se slučaj Svirčić, pa se s pravom pitamo tko uopće tu instituciju može voditi, a da ona bude funkcionalna i na kraju da barem obavlja ono što joj stoji u opisu posla. Kako se čini, u Zadru nitko.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...