“Nova hrvatska predsjednica bi trebala paziti što govori!”

Srbijanski vicepremijer i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poručio je u intervjuu u četvrtak izabranoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da vodi računa o tome što govori, misleći na njezine izjave o Vojvodini i Srbima u Hrvatskoj koje nisu dobro primljene u Beogradu.

Pobjednica siječanjskih predsjedničkih izbora nedavno je izjavila da Hrvatima u smislu državljana smatra sve građane Hrvatske, pa tako i hrvatske Srbe te da će se boriti za prava Hrvata u Vojvodini, Srbiji i ostalim susjednim zemljama.

To je dio srbijanske javnosti i medija ocijenio provokacijom, jer je stvoren dojam da Grabar Kitarović Vojvodinu, autonomnu pokrajinu na sjeveru Srbije, smatradržavom.

Dačić je rekao da bi nova šefica hrvatske države trebala “voditi računa o onome što priča i radi” jer više nije u oporbi, nego je došla na vlast, prenijela je agencija Beta dijelove njegova intervjua talijanskoj agenciji Nova.

“Ponekad političari u izbornoj kampanji govore nešto jer nisu sigurni da će biti izabrani. Ali, problemi nastaju poslije, jer oni moraju ispuniti ono što su obećali i zato moraju više voditi računa o tome što izjavljuju”, rekao je srbijanski dužnosnik.

Ranije je i hrvatski premijer Zoran Milanović poručio Grabar Kitarović da budeoprezna kad daje intervjue za strane medije, nakon što je u Financial Timesukritizirala njegovu vladu zbog teškog gospodarskog stanja u državi.

“Ja mogu samo pozvati da kada govorimo u inozemstvu, kada predstavljamo Hrvatsku, kada dajemo intervjue uglednim novinama, da ne kritiziramo svoju zemlju, svoju vladu i svoju državu preko granica pristojnosti”, komentirao je Milanović njezin intervju.

Ustvrdio je da takvo što nije radio ni jedan raniji hrvatski predsjednik. “Ovo je moj osobni poziv izabranoj predsjednici, gospođi Kitarović da kada daje intervjue, a medeni mjesec vrlo brzo prođe, pazi što govori, da ljudi to gledaju”, istaknuo je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...