Početkom veljače predupisi djece u I. razred osnovnih škola u školskoj godini 2015./2016.

Ured državne uprave u Zadarskoj županiji, Služba za društvene djelatnosti, Odjel za prosvjetu, kulturu i sport obavještava roditelje (skrbnike) da su obvezni izvršiti predupis djece u prvi (I.) razred osnovne škole za školsku godinu 2015./2016. Predupis treba obaviti u pripadajućoj (najbližoj) osnovnoj školi prema mjestu prebivališta odnosno boravišta u vremenu od 2. veljače do 6. veljače 2015. godine.

Obvezu predupisa u I. razred osnovne škole za školsku godinu 2015./2016. imaju djeca koja do 1. travnja 2015. godine navršavaju šest (6) godina života.

Školski obveznici su:
– djeca rođena od 1. travnja 2008. do 31. ožujka 2009. godine,
– djeca rođena od 1. travnja 2009. godine do 31. prosinca 2009. za koju roditelji, odnosno staratelji žele ostvariti pravo na prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole,
– djeca kojima je za šk.god. 2014./15. rješenjem Ureda, odgođen upis u prvi razred osnovne škole,
– djeca koja trebaju privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole

Za prijevremeni upis roditelj odnosno staratelj podnosi zahtjev Uredu državne uprave na obrascu broj 6 (koji je dostupan na web stranicama Ureda pod linkom “obavijest i izvješća”). Za dijete koje je bilo uključeno u predškolski program roditelj uz zahtjev dostavlja i mišljenje stručnog tima predškolske ustanove o psihofizičkom stanju djeteta.

Za privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred (djeca sa težim oštećenjem zdravlja), roditelj odnosno staratelj podnosi zahtjev Uredu državne uprave na obrascu broj 6. Uz zahtjev prilaže i medicinsku dokumentaciju o zdravstvenom i razvojnom stanju djeteta te nalaz, odnosno mišljene jedinstvenog tijela vještačenja.

Ispunjeni obrazac 6 sa skeniranom dokumentacijom može se dostaviti putem e-mail-a, [email protected] ili na adresu: Ured državne uprave u Zadarskoj županiji, Služba za društvene djelatnosti, Odjel za prosvjetu, kulturu i sport, Zadar, Josipa Jurja Strossmayera 20.

Za područje Ispostava Ureda zahtjev se upućuje na adresu odgovarajuće Ispostave:
– Ispostava Benkovac, Benkovac, Trg domovinske zahvalnosti 5
– Ispostava Biograd na moru, Biograd na moru, Kralja Tvrtka 1
– Ispostava Gračac, Gračac, Park Sv. Jurja 1
– Ispostava Obrovac, Obrovac, Ante Starčevića 11
– Ispostava Pag, Pag, Bana Josipa Jelačića 8

Nakon podnošenja zahtjeva Uredu, roditelj (staratelj) obavezno se treba javiti školi radi dogovora o terminu testiranja djeteta.

Postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole provodi se u osnovnoj školi kojoj dijete pripada prema upisnom području u razdoblju od 31. ožujka do 15. lipnja 2015. godine.

Ako se dijete upisuje u osnovnu školu izvan svog upisnog područja, a postupak utvrđivanja psihofizičke sposobnosti je obavljen u školi prema upisnom području, osnovna škola u koju se dijete upisuje pisanim putem će od škole sa upisnog područja djeteta zatražiti mišljenje o psihofizičkoj spremnosti djeteta za upis u prvi razred škole.

Potrebna dokumentacija: OIB, preslika domovnice i rodnog lista (vrijede bez obzira na datum izdavanja), a škola ih može uz suglasnost roditelja sama pribaviti elektronskim putem.

Upisi u I. razred osnovnih škola obavit će se u vremenu od 8. lipnja do 12. lipnja 2015. godine.

Kako doznajemo od gradskog pročelnika UO za odgoj i školstvo, Jose Nekića, na području grada Zadra prošle školske godine bilo je evidentirano 944 prvašića, a kako ističe, nakon predupisa, testiranja i upisa ni u školskoj godini 2015./16. broj prvašića ne bi trebao biti manji od 850 djece.

Naime, u ovom gradskom odjelu vodi se evidencija o broju živorođene djece, te je prema tim podacima u 2008. godini rođeno 777 djece, dok ih je 2009. godine rođeno 820. Za sada je teško razlučiti koliko ih je rođeno u periodu od 1. travnja 2008. pa do 31. ožujka 2009. godine, no konačni broj nove generacije osnovnoškolaca znat će se ipak tek krajem kolovoza 2015. godine do kada će biti omogućen upis djece koja su iz opravdanih razloga ostala neupisana u neku od zadarskih osnovnih škola.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...