“Pod povećalom – Chopin”, pijanistički recital Aljoše Jurinića

Pijanistički recital “Pod povećalom-Chopin”, Aljoše Jurinića imat ćete prigodu poslušati 14. siječnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 20 sati.

Radi se o jednom najperspektivnijih pijanista mlađe generacije u nas koji trenutno pohađa najviši stupanj poslijediplomske izobrazbe (tzv. konzertexamen) na Visokoj školi za glazbu Franz Liszt u Weimaru u razredu Grigorija Gruzmana. Zagrepčanin rođen 1989. godine najprije je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana te potom dvije godine studija proveo na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču i tri godine na Scuola di Musica di Fiesole u Italiji.

Mladi umjetnik izuzetne tehnike, profinjenog tona i zadivljujući zrele interpretacije najveći je uspjeh ostvario 2012. godine kada je pobijedio na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u skladateljevu rodnom gradu Zwickauu. No, nije se zaustavio ni u sljedeće dvije godine kada je za redom osvojio sva četiri natjecanja iz svjetske mreže Alink-Argerich.

Njegov talent prepoznali su svi značajniji hrvatski festivali i orkestri, a među njima je i Zadarski komorni orkestar s kojim je nastupio u Svečanoj dvorani Sveučilišta 2012. godine. Impresivna izvedba Chopinovog Koncerta za klavir i komorni orkestar br. 1. u kojoj je svirao klavirsku dionicu, a kojom je ravnao dirigent Ivan Repušić, potakla je njegov povratak u Zadar, no ovoga puta kroz cjelovečernji recital.

Naziv koncerta, “Pod povećalom – Chopin”, najavljuje sami program. Naime, omiljeni mu romantičar, istinski pjesnik klavira Frédéric François Chopin, zaokupit će cijeli program Jurinićevog prvog zadarskog recitala. Ovaj mladi pijanist bit će tako tumač Barkarole u Fis-duru, op. 60, Sonate br. 3 u h-molu, op. 58, Nokturna u Es-duru, op. 55, br. 2, Etida op. 25, br. 2 u f-molu, br. 6 u gis-molu, br. 7 u cis-molu, br. 11 u a-molu i br. 12 u c-molu.

Ulaznice po cijeni od 50,00 i 40,00 kuna mogu se kupiti na blagajni HNK Zadar od 11 do 13 i 18 do 20 sati te na mjestu održavanja koncerta sat vremena prije njegova početka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...