Povijesni val otpuštanja u Coca Coli, podijelit će 1800 otkaza po svijetu

Coca Cola počinje bolni dio restrukturiranja. Otpustit će 1600 do 1800 radnika u cijelom svijetu. Kompanija je izvijestila da je zaposlene počela obavještavati o otkazima u četvrtak, prvo u SAD-u i na nekoliko međunarodnih lokacija, te da će otpuštati u svim segmentima. Samo iz sjedišta Coca Cole u Atlanti otići će 500 ljudi.

Nakon objave priopćenja o otkazima vrijednost dionica Coca Cole narasla je za 30 centi na 43,29 dolara. Ulagačima je drago da Coca Cola nije pokušala povećati prodaju smanjenjem cijene pića, već pakiranjem pića u manje doze, što je u konačnici povećalo zaradu. Pokušaj personalizacije boca Coca Cole također je bile upješno, smanjeni su troškovi promocije i s otpuštanjima kompanija može očekivati novu podršku s Wall Streeta. Ulagači su već pozdravili Coca Colinu kupnju udjela u popularnom brandu energetskih napitaka Monster nakon što ga nisu uspjeli preuzeti te joint venture s prozvođačem kućnih aparata za kavu Keurig Green Mountain s kojim su razvili uređaj za kućnu proizvodnju zdravih sokova.

Coca Cola u svijetu zapošljava 130.600 ljudi i, poput svog rivala PepsiCo, suočena je s upornim padom prodaje. U listopadu je najavila da će nizom mjera u 2015.uštedjeti 3 milijarde dolara i time financirati jači marketing kojim će kontrirati dugogodišnjoj javnoj kampanji okrivljavanja gaziranih sokova za širenje epidemije gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Coca-Cola i Pepsi pokušavaju se izvući novim konceptima poput kućnih uređaja za pravljenje sode bez šećera, vitaminiziranih voda s okusima, energetskih napitaka ili novih formula sa stevijom i većim udjelom ekstrakta kole.

Očigledno je da su prekasno reagirali i za povratak nekadašnjeg utjecaja brendova trebat će im ilijarde. U trećem kvartalu Coca Cola je prijavila rast prihoda od svega 1 posto, prihodi su pali 14 posto na 2,1 milijardu dolara, a prodaja 3,5 posto.

“I dalje radimo u izazovnom makroekonomskom okruženju, teže je nego što smo očekivali na početku godine”, rekao je u listopadu na konferenciji ulagača direktor Coca Cole Muhtar Kent. Coca-Cola će se, tvrde njezini vođe, vratiti među simbole dobrog života među koje je uvijek pripadala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...