Ranjena se beba vratila kući: Dječak se smije, metak koji mu je prošao kroz glavu nije mu uopće naštetio!

Dječak se smije, maše ručicama, hoda i nema naznaka da je metak, koji mu je nedavno prošao kroz glavu, počinio neku veću štetu pa više nije bilo ni razloga da ostane u bolnici. U srijedu je otišao svojoj kući u Zadar.

Sva snimanja njegove glavice i druge pretrage uoči otpuštanja iz naše klinike pokazali su da je sve u redu. O posljedicama teškog ranjavanja svjedoče tek flasteri na njegovoj glavici, rekao nam je vidno sretan neurolog iz Dječje bolnice u Klaićevoj, dr. Miroslav Gjurašin, koji se sa svojim kolegama prije dva tjedna uspio izboriti za život teško ranjene desetomjesečne bebe iz Zadra kojoj je u suludom osvetničkom pohodu Zlatka Svirčića metak prošao kroz mozak, a potom je hitno prebačena na operaciju u Zagreb.

Trosatna operacija

Desetomjesečni se dječačić, unatoč teškoj ozljedi glave koju je dobio dan uoči Badnjaka, odlično oporavio u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici i u srijedu se vratio kući u Zadar.

Neurokirug dr. Gjurašin, koji ga je s peteročlanim timom operirao više od tri sata, kaže kako se beba odlično oporavila pa prema onome što se može vidjeti, ali i potvrditi dijagnostičkim uređajima, vitalne funkcije nisu ugrožene!

Metak koji je prošao kroz glavu bebi je oštetio mozak, ali, srećom, na njegovoj putanji nije se našao niti jedan važan dio, poput onih za pokret, govor, disanje ili rad srca, odnosno niti jedna vitalna funkcija ni velika krvna žila nije stradala.

– Sad samo preostaje pratiti djetetov neurološki razvoj, ali prema svemu sudeći, sve će biti u redu – kaže dr. Gjurašin.

Dodaje da je kod vrlo male djece oporavak od takvih teških ozljeda mozga u pravilu bolji negoli kod starije djece, a osobito kod starijih osoba, pa je na tome temeljio i svoj optimizam.

Normalan život

Koliko je dobro tekao oporavak bebe, potvrđuje i činjenica da su već dva dana nakon operacije mališana liječnici polagano budili, da bi nekoliko dana kasnije bio skinut i s respiratora te samostalno disao.

– Kako su tako mala djeca u intenzivnom rastu i razvoju, čak i kad se oštete neki važniji dijelovi mozga, mogu se aktivirati neke druge regije i preuzeti funkcije onih oštećenih pa je zbog toga i njihov oporavak izvjesniji i s manjim posljedicama. Premda smo se zgrozili kad smo vidjeli obujam ozljeda mališana, ipak smo vjerovali da možemo učiniti puno, ali ne samo da ga vratimo u život, nego i da se uspješno oporavi i nema teških oštećenja. Sretni smo jer se naš optimizam ostvario. Njegov osmijeh, njegove razmahane ručice potvrđuju da će, unatoč teškim ozljedama, nastaviti s normalnim životom – ističe dr. Gjurašin.

Valja podsjetiti da su u svirepom napadu pištoljem pomahnitalog Svirčića prije petnaest dana u zadarskom kvartu Bili brig stradali dječak i njegov otac Marino Orlović koji je, nažalost, nekoliko dana kasnije umro od teških ozljeda glave i prsnog koša.

Povratak majci

Liječnici nisu uspjeli spasiti oca, ali je, srećom, dječačić u svojoj borbi uspio i jučer se vratio svojoj majci i sestri u Zadar. Neko vrijeme morat će ići na kontrole, ali sudeći prema onome što kažu zagrebački liječnici, bit će to više oprez nego stvarna potreba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...