S ovom bolešću nema “lako ćemo”, može biti smrtonosna iz nekoliko razloga

Gripa je vrlo ozbiljna bolest i i ako joj se priđe na način 'lako ćemo', posljedice mogu biti pogubne, upozoravaju liječnici. Najčešće se od gripe može razviti upala pluća pa može doći do velikih komplikacija. Svi su složni u jednom, treba se cijepiti.

Uzorci krvi 36-godišnjeg muškarca, koji je u ponedjeljak ujutro preminuo od virusne infekcije na Jedinici intenzivnog liječenja KBC-a Split poslani su na Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagreb. Ako se pokaže da je mladić zaista preminuo od posljedice gripe, on će biti prva žrtva tog ponekad, zaista opakoga sezonskog oboljenja.

Nema 'lako ćemo'

"Trenutačno u Splitu imamo između 150 i 200 službeno prijavljenih slučajeva gripe. Naravno, mnogi uopće ne prijavljuju oboljenje, već se kod kuće sami liječe. No, moram po tko zna koji put napomenuti kako je gripa vrlo ozbiljna bolest i ako joj se priđe načinom 'lako ćemo', posljedice mogu biti pogubne. Od gripe se može razviti i upala pluća, a kako je sada sezona upala pluća, komplikacije mogu zaista biti velike. Stoga, napominjem da je dobro cijepiti se protiv gripe", rekla je za Slobodnu Dalmaciju dr. Dijana Nonković, šefica Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Da gripa može biti vrlo opasna, potvrdio je i prof. dr. Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

"Od Božića prošle godine do današnjeg dana na Klinici za infektologiju KBC-a Split pregledano je ukupno 154 bolesnika koji su imali influencu (gripu) ili kod kojih smo, prema kliničkoj slici, sumnjali na gripu. Od njih je samo šest pacijenata zadržano na liječenju dok su ostali pušteni na kućnu njegu. Od tih šest, njih još troje je trenutačno na Klinici i još uvijek ih liječimo zbog komplikacija uvjetovanih gripom", rekao je prof. dr. Boris Lukšić.

Upala pluća je najveći problem

Najčešće komplikacije vezane uz gripu su upale pluća.

"Te upale pluća mogu biti uzrokovane samim virusom gripe, dakle mogu biti virusne ili se može raditi o tzv. sekundarnim bakterijskim upalama pluća. Svi bolesnici koji su zadržani na Infektologiji imali su ili još uvijek imaju jednu od ove dvije upale pluća. Osim upala pluća kod oboljelih od gripe može doći i do miozitisa (upale mišića), upale sinusa, a rjeđe do težih komplikacija, kao što je encefalitis (upala mozga)", kaže Lukšić i poziva da se ne diže panika.

Samo bez panike

"Sve ovo što se sada događa s gripom mi smo očekivali i ova godina ni po čemu ne odskače od prijašnjih godina. Mislim da se za sada radi o jednoj normalnoj sezoni gripe. Jedino 2009. godine, virus pandemijske gripe, koji se tada pojavio, uvjetovao je veći broj komplikacija i smrtnih slučajeva nego što je to uobičajeno. Što se tiče sadašnje situacije u RH, u 91 posto slučajeva radi se o virusu gripe tipa A, a u 9 posto slučajeva radi se o virusu gripe tipa B. Unutar gripe tipa A 60-ak posto se odnosi na podvrstu virusa H1N1, tzv. pandemijski virus (u narodu uvriježena svinjska gripa op.a.), a preostalih 40-ak posto se odnosi na podtip H3N2, odnosno tzv. sezonsku gripu", rekao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...