Što ne treba jesti za doručak ako želite smršavjeti

Iako su mnoga istraživanja do sada imala razne rezultate po pitanju preskakanja doručka i mršavljenja te težeg održavanja linije, svi se slažu da je to osnovni obrok za zdrav život koji morate svakodnevno jesti.

Preskakanje doručka

Kada se zbroje rezultati raznih istraživanja, najgora opcija koju možete odabrati jest ona da doručak ne jedete uopće. Od sakupljenih studija koje su proučavali, znanstvenici su došli do zaključka da se u 78 posto rezultata preporučuje jesti doručak, jer to ne mijenja ništa po pitanju mršavljenja. Štoviše, neke su studije pak pokazale da su redovni konzumenti doručka tijekom dana sagorjeli oko 400 kalorija više od onih koji su ga preskakali.

Jedna od studija provedenih na Harvardu pokazala je da preskakanje doručka povećava šansu za bolesti srca od 27 posto kod muškaraca te 28 posto za dijabetes tipa 2 kod žena.

Sokovi

Birate li sokove za doručak misleći kako ćete na zdraviji način započeti dan, promislite još jednom. Voće ima šećera pa su takvi napici često prava bomba, a znanstvenici kažu kako takvim doručcima nedostaju vlakna pa zapravo i nisu najpametniji izbor.

Zbog tekućeg stanja, sokovi izazivaju brži rast šećera u krvi i razinu inzulina nego kruta hrana poput jabuke. Zbog toga je moguć povećan rizik od dijabetesa. Zato se preporučuje jesti voće u krutom stanju s nekim zdravim namirnicama poput grčkog jogurta.

Jaja, slanina i kruh

Jedan od najpopularnijih obroka za doručak je klasik s jajetom, šunkom ili slaninom uz pecivo, najčešće od bijelog brašna. Takav doručak ima oko 400 kalorija i previše nezdravih ugljikohidrata. Budući da se obično radi o jednom jajetu, takvom doručku u prosjeku nedostaje oko 25 do 30 grama proteina. Volite li ovakav doručak, radije odaberite integralni kruh i dva jajeta, bez masnih dodataka poput slanine.

Žitarice

Nakon što pročitate ovakve zaključke raznih studija, pomislite kako sa žitaricama ne možete pogriješiti jer uostalom, one se uvijek reklamiraju kao zdrava hrana prepuna vlakana koja osigurava energiju tijekom dana. No i tu postoje zamke. Prije no što kupite pakiranje žitarica, provjerite koliko su zaista cjelovite te koliko šećera i ugljikohidrata imaju. Istraživanje s Harvarda objavljeno u časopisu Public Health Nutrition pokazuje da je najbolji omjer žitarica od jednog grama vlakana na svakih 10 grama ugljikohidrata. Na primjer, žitarice sa 30 grama ugljikohidrata moraju imati najmanje tri grama vlakana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...