Svi mitovi i istine o alkoholu, opijanju, mamurluku

Vrijeme je blagdana kada većina voli zaviriti malo dublje u čašicu, stoga nije na odmet znati kako točno alkohol utječe na motoriku i ponašanje.

Pijenje kave će vas brže otrijezniti

Krivo: Kofein vas može razbuditi, ali neće sniziti nivo alkohola u krvi. U stvari, uz šalicu kave će vam biti samo teže shvatiti da ste pijani. Naime, kako navode znanstvenici sa Temple sveučilišta, u eksperimentu provedenom na miševima otkriveno je da kofein ove glodavce čini budnijima, ali nije učinio ništa po pitanju kognitivnog pogoršanja koje je uzrokovao alkohol.

Miješanje raznih alkoholnih pića izazvat će mučninu

Krivo: Nema kemijske reakcije između pića poput piva, vina ili žestice poradi koje bi se idući dan mogli osjećati loše. Ono što je bitno jest ukupna količina alkohola koju konzumirate. Veću nedoumicu izaziva pitanje jesu li tamna pića poput viskija jači stimulator glavobolje od bistrih poput votke. Ideja da doista jest tako potvrđena je studijom Sveučilišta Brown, a moguća razlika jest da tamnija pića imaju veću koncentraciju kongenera, nusproizvoda fermentacije. Ipak, druga studija Sveučilišta Boston nije pronašla vezu između intenziteta glavobolje i vrste alkohola. Očito je da su potrebna dodatna istraživanja.

Šampanjac opija više od vina

Istina: Čini se kako mjehurići u šampanjcu igraju ulogu. Recentna studija pokazala je kako mogu opiti više od vina. Razlog nije potpuno razjašnjen. Moguće da mjehurići otvaraju valvulu u želucu, zbog čega alkohol ulazi u probavni trakt i krvni sustav mnogo brže.

Brže ćete se napiti ako pijete na slamku

Krivo: Osim ako ne uvlačite alkohol kroz slamku mnogo brže nego što ga pijete iz čaše, ta metoda konzumiranja ne povećava nivo alkohola u krvi brže od uobičajenih načina. Mit da je tako možda je nastao zbog toga što pića koja dolaze sa slamkom često imaju voćnu aromu koja maskira okus alkohola, zbog čega se popiju veće količine.

Svi konzumenti alkohola imaju pivski trbuh

Krivo: Alkohol je vrlo kaloričan. Tipična krigla svijetlog piva sadrži oko 170 kalorija. Ako bi itko trebao primijetiti efekte pivskog trbuha onda su to Česi koji konzumiraju najviše pive po stanovniku. Ipak, studija provedena na 2000 Čeha nije pronašla vezu među količine popijene pive i veličine trbuha.

Postoji mnogo načina da se pobijedi alkoholni mamurluk

Krivo: Svi koji se nadaju kako mogu lako zaliječiti glavobolju nastalu nakon ludo provedene noći i konzumacije litara alkohola bit će razočarani. Nakon analiziranja dokaza o blagodatima banane, aspirina, fruktoze, glukoze, kruške, te nekih lijekova, znanstvenici sa Sveučilišta Indiana zaključili su kako “nema znanstvenih dokaza koji podržavaju efektivnu prevenciju glavobolje nastale pretjeranom konzumacijom alkohola.”

Istina je da drugi faktori poput nedostatka sna, pušenja, prejedanja, i ostalih aktivnosti koje se dešavaju tijekom burne noći također igraju ulogu, što efektivno liječenje glavobolje čini nemogućim. Vaša najbolja nada? Da spadate u onu četvrtinu konzumenata alkohola koji su prirodno otporni na glavobolje. Kako navodi tim stručnjaka sa Sveučilišta Boston, to je vjerojatno rezultat genetskih razlika u načinu na koji se alkohol probavlja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...