TEROR U PARIZU Prije napada prišli prolazniku: “Poruči medijima da smo mi al-Qaida iz Jemena!”

Dvanaest osoba, među kojima dva policajca, ubijeno je, a desetak ranjeno u napadu koji su izvela najmanje dvojica zamaskiranih muškaraca na sjedište satiričkog tjednika Charlie Hebdo u Parizu, u nezapamćenom nasrtaju na neku novinarsku instituciju u Francuskoj. List Charlie Hebdo je i prije bio meta napada nakon objavljivanja karikatura muslimanskih vođa u 2011. Nakon objave karikature Muhameda 2011. godine na redakciju je bio izvršen bombaški napad. Posljednje što je Charlie Hebdo objavio na Twitteru bila je karikatura čelnika Islamske države Abu Bakr al-Bagdadija.

Prema informacijama CNN-a, policija je u sjeveroistočnom dijelu Pariza pronašla Citroen za koji postoji mogućnost da su ga koristili napadači prilikom bijega.

Teroristi su urlikali da su pripadnici jemenske podružnice al-Qaide prije nego su krenuli u brutalni napad na redakciju Charlie Hebdoa, javlja britanski Telegraph.

Agent za prodaju nekretnina Cédric Le Béchec (33) bio je jedan od svjedoka napada i rekao je da su teroristi stiglo crnim automobilom koji je zaustavljen nasred ceste. Jedan od njih je nosio granatu, a svi su, kao što je to vidljivo i na nekim snimkama s mjesta događaja, odjeveni u maskirne crne uniforme.

Le Béchec je dodao da su prije napada nasilnici prišli jednom muškarcu te mu rekli: ‘Poruči medijima da je ovo al-Qaida iz Jemena’.

Policija je do napadnute redakcije dojurila pet minuta nakon početka pucnjave, a napadači su se mjesta događaja udaljili Renault Cliom.

Teroristički napad u kojem je ubijeno najmanje 12 ljudi bacio je Pariz u mrak atentata izvedenih tijekom 1980-ih i 1990. godina.

U četvrti na istoku Pariza koju su zatvorile snage reda, mnogi su u stanju šoka.

Novinar koji radi u uredima nasuprot sjedišta Charlie Hebdo je opisao tijela koja leže naokolo, lokve krvi i teško ranjene.

Oko 11,30 su dva muškarca pod crnim kapuljačama naoružana kalašnjikovim i bacačem raketa ušli u ured Charlie Hebdo u ulici Nicolas-Appert u 11. arondismanu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...