Nezadovoljni radom Ceha ugostitelji osnovali Udrugu zadarskih ugostitelja; Milin: “Ostvarivat ćemo zajedničke interese, stimulirati te promovirati ugostiteljstvo!”

Udruga zadarskih ugostitelja održala je prezentaciju i predstavljanje udruge danas u Hotel-restoranu Niko na Puntamici. Nova i jedina ove vrsta “Udruga“ u RH. okuplja Zadarske ugostitelje radi ostvarivanja zajedničkih interesa te stimulira i promovira ugostiteljstvo u gradu Zadru,Zadarskoj županiji i RH,te potiče očuvanju i promicanju hrvatske i zadarske gastronomije.

Udruga za sada okuplja 27 zadarskih hotela, restorana te drugih tvrtki kojima je u interesu poslovni napredak vezan uz ovu gospodarsku granu, a koji do sada putem Ceha ugostitelja nisu uspjevali ostvariti sve svoje zamisli. Tako su među navedenih 27, ujedno i osnivača udruge, restorani Pet bunara, Delfin, Bruschetta, Atrij, Canzona, Kornat, Bastion, Niko, Taverna, Fragola, Tinel, Šime, Roko, Sabunjar, Stomorica, Malo misto, Fešta, San Antonio, Pašta i svašta, Galeb, konoba Skoblar, hoteli Villa Nico, Mediteran, Turisthotel d.d., Zračna luka Zadar, Caffe S.O.S. te tvrtka Contra d.o.o (Maraschino).

Organizatori s vremenom očekuju uključivanje u udrugu i ostalih ugostitelja kojima je u interesu obogaćivanje turističke ponude grada, ali i vlastita dobiti.

Direktor Udruge zadarskih ugostitelja je Dubravko Milin, dok su predsjednik i dopredsjednik Erik Pavin i Danijel Ćoza.

– Godinama radeći u struci prepoznali smo trenutak da se moramo udružiti i djelovati na drugačiji način no do sada. Kada smo prošle godine napravili osnivačku skupštinu pozvali smo jedan dio našeg članstva nakon čega smo krenuli u realizaciiju osnivanja ove udruge. Udruga je interesna strukovna koja okuplja sve djelatnike u ugostiteljstvu, menadžere, stručnjake, poduzetnike kao i studente kulture i turizma na zadarskom Sveučilištu. Zadatak nam je promicati i zaštititi interese svojih članova kao i opće interese ugostiteljstva i cjelokupnog turizma u Zadru i Zadarskoj županiji, odnosno u RH, istaknuo je Milin.

Predstavnici zadarskih ugostitelja smatraju kako će ovim novim udruživanjem svoj rad i uslugu podići na jedan novi i viši nivo od kojeg će svi imati koristi.

– Smatram kako ćemo ovom udrugom napraviti puno više nego smo to mogli do sada. Imamo sjajnih ideja za unaprjeđenje turizma i sigurno ćemo u ostvarivanju istih surađivati sa svim strukturama, Ministarstvom turizma, HTZ-om, TZ grada Zadra te TZ Zadarske županije. Također ćemo surađivati i sa Cehom ugostitelja. Cilj naše udruge je okupljanje pravnih i fizičkih osoba radi promicanja i zaštite interesa ugostitelja. Cilj će se ostvarivati slijedećim djelatnostima, poticanjem zaštite prava i interesa ugostitelja u zakonodavstvu, poticanjem i organiziranjem zajedničkog nastupa članova prema proizvođačima, dobavljačima i poslovnim bankama sukladno posebnim propisima, poticanjem formiranja zajedničke burze radne snage, inventara, marketinških aktivnosti, vođenja knjigovodstva, nabave i održavanja za članove sukladno posebnim propisima. Zastupat će i predstavljati interese članova u odnosima s tijelima državne vlasti, tijelima područne, regionalne i lokalne samouprave u ostvarivanju ciljeva i djelatnosti udruge sukladno propisima. U svemu tome surađivat ćemo s drugim udrugama, komorama, udruženjima čiji su programi i rad slični našima i viziji naše udruge koja stimulira i promovira ugostiteljstvo u Zadru i Zadarskoj županiji te RH. Udruga će poticati očuvanje i promicanje hrvatske gastronomije. Poticat ćemo i organizirati susrete, manifestaciije, radionice, edukacije, savjetovanja i konferencije članova u svrhu promicanja poslovanja svojih članova sukladno pravnim propisima. Ujedno poticat ćemo pravnu pomoć, odnosno savjetovanje svojih članova, istaknuo je Pavin.

Pavin je ujedno naglasio kako će se članstvo u udruzi svakim danom povećavati jer, kako je rekao, u ovom poslu da bi bili uspješni, svi moraju funkcionirati kao jedan.

Članovi udruge opovrgnuli su nagađanja o nesuglasicama s Cehom ugostitelja zbog čega je došlo do osnivanje ove nove udruge.

– To su naši kolege, a neki od nas smo još uvijek članovi Ceha. Mi nismo prestali niti ćemo prestati plaćati komorski doprinos što znači da smo mi punopravni članovi i Ceha ugostitelja, komorskog sutava Obrtničke te Gospodarske komore. U Cehu ugostitelja od samog početka su rađeni neki krivi potezi. Moglo se puno više napraviti, no nije, stoga ćemo kroz djelovanje naše udruge pokušati to ispraviti. Ova udruga, odnosno njezinih 27 članova ima na godišnjoj razini nabave oko 100 milijuna kuna, kada bi to Ceh ili Komora odrađivali onda bi netko to trebao s proizvođačima, dobavljačima i ostalima dogovarati i pregovarati kako dalje. Ceh to jednostavno nije mogao. Mi imamo velike probleme kao i većina Hrvata s kartičnim plaćanjem. To je stvar koju smo u Cehu pokrenuli prije pet godina i od tada se taj problem nije pomakao od samog ukazivanja niti malo dalje. Naša udruga je u mjesec i pol dana napravila više nego neki u pet godina, dakle može se jer je snaga u prije spomenutim brojkama. Ako ne znate, kartice uzimaju pet posto, i jako se teško s njima dogovoriti kada vi nastupate kao pojedinac jer su to neke ogromne tarife za obični transfer novca. Zamislite koliko je na milijun kuna tih traženih pet posto, a samo su uzeli od nekog novac i vama ga proslijedili. Ova udruga se bori za svoje članove da se taj postotak smanji s pet posto na primjerice dva posto, a to je samo jedan od primjera. Preko Ceha je bilo puno teže doći do nekog cilja, a čini na se da ćemo ovako lakše doći do ostvarivanja zajedničkih potraživanja, nabave i sl. na sveopću korist, zaključio je Milin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...