TERORISTIČKI NAPAD U PARIZU: Ubijeno 12 ljudi, u Francuskoj proglašen najviši stupanj pripravnosti!

Dvanaest osoba, među kojima dva policajca, ubijeno je, a desetak ranjeno u napadu koji su izvela najmanje dvojica zamaskiranih muškaraca na sjedište satiričkog tjednika Charlie Hebdo u Parizu, u nezapamćenom nasrtaju na neku novinarsku instituciju u Francuskoj. List Charlie Hebdo je i prije bio meta napada nakon objavljivanja karikatura muslimanskih vođa u 2011. Nakon objave karikature Muhameda 2011. godine na redakciju je bio izvršen bombaški napad. Posljednje što je Charlie Hebdo objavio na Twitteru bila je karikatura čelnika Islamske države Abu Bakr al-Bagdadija.

Predsjednik Europske komisije, J ean Claude Juncker izjavio je povodom napada u francuskoj metropoli kako je šokiran brutalnim i nehumanim napadom na sjedište časopisa Charlie Hebdo.

Ovo je nedopustiv čin, čin barbarizma koji je izazov svima nama kao ljudima i Europljanima – poručio je Juncker.

Osim njega, napad su osudile i Sjedinjene Američke Države.

Svi u Bijeloj kući izražavamo sućut obiteljima stradalih. Viši dužnosnici su u kontaktu s francuskim vlastima. SAD je spreman blisko surađivati s Francuskom kako bi pomogli istrazi – rekao je glasnogovornik Bijele kuće JoshEarnest.

Povodom napada oglasio se i ruski predsjednik Vladimir Putin poručivši kako ‘odlučno osuđuje terorizam’.

Francuski predsjednik Francois Hollande smjesta je stigao na poprište tragedije koja se dogodila u rezidencijalnoj četvrti francuske prijestolnice, nazvavši taj događaj “terorističkim napadom” i “činom iznimnog zvjerstva”. Riječ je o najsmrtonosnijem napadu počinjenom na tlu Francuske u posljednjih najmanje 40 godina.

Osim 12 ubijenih, četiri ranjene osobe su u “kritičnom stanju”, rekao je Hollande, pozvavši na “nacionalno jedinstvo”.

Napad na novine u Parizu

Hitan sastanak vlade sazvan je za 14 sati po srednjoeuropskom vremenu, objavila je Elizejska palača. U pariškom području je stupanj pripravnosti podignut na najvišu razinu, objavljeno je iz ureda francuskog premijera.

– Oko 11.30 dva muškarca s crnim kapuljačama naoružana strojnicom kalašnjikov i ručnim bacačem raketa upala su u sjedište Charlie Hebdoa u pariškom 11. arondismanu. Došlo je do razmjene vatre s redarstvenicima, izjavio je za AFP izvor blizak istrazi.

Bježeći s poprišta, dvojica napadača metkom su ranila policajca, pod prijetnjom oružja zaustavili automobil i odvezli se u njemu, pritom srušivši na tlo jednog prolaznika.

Prema riječima francuskog predsjednika, stupanj pripravnosti podignut je na najviši.

Teroristički napad u kojem je ubijeno najmanje 12 ljudi bacio je Pariz u mrak atentata izvedenih tijekom 1980-ih i 1990. godina.

U četvrti na istoku Pariza koju su zatvorile snage reda, mnogi su u stanju šoka.

Novinar koji radi u uredima nasuprot sjedišta Charlie Hebdo je opisao tijela koja leže naokolo, lokve krvi i teško ranjene.

Oko 11,30 su dva muškarca pod crnim kapuljačama naoružana kalašnjikovim i bacačem raketa ušli u ured Charlie Hebdo u ulici Nicolas-Appert u 11. arondismanu.

U video snimci snimljenoj na bulevaru nekoliko desetaka metara od sjedišta tog tjednika, dvojica muškaraca naoružana automatskim puškama izlaze iz vozila, pucaju u glavu policajcu i bježe autom vičući “Osvetili smo proroka Muhameda”.

Napadači su nosili maske, a svjedoci govore da je sve izgledalo kao na snimanju filma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...