Započela inicijalna javna ponuda dionica (IPO) tvrtke Tankerska Next Generation (TNG)

Javna ponuda dionica tvrtke Tankerska Next Generation (TNG) započela je danas 26. siječnja 2015. i traje do 5. veljače 2015. godine, ukoliko ne bude skraćivanja Razdoblja formiranja knjige trgovanja i Razdoblja prijave u slučaju velikog interesa investitora.

Najveća hrvatska brodarska kompanija Tankerska plovidba d.d. objavila je 22. siječnja 2015. godine početak inicijalne javne ponude dionica (IPO) svoje tvrtke kćeri Tankerska Next Generation kojom želi prikupiti 40 milijuna dolara kapitala, a već danas je ulagačima predstavila inicijalnu javnu ponudu njezinih dionica (IPO), što je prvi IPO na Zagrebačkoj burzi unatrag sedam godina. Agenti izdanja su Intercapital vrijednosni papiri d.o.o. i Raiffeisenbank Austria d.d., a kroz ponudu se nudi 3.600.000 kuna dionica s opcijom dodatne dodjele 400.000 dionica u rasponu indikativne cijene od 64 do 77 kuna po dionici. Ponuda je otvorena za sve kategorije ulagača, uključujući i dioničare Tankerske, koji mogu mijenjati dionice u omjeru jedan prema osam dionica TNG-a. Ponuda će se smatrati uspješnom ponude li ulagači kupiti najmanje 1,5 milijuna dionica.

Kapital društva TNG trenutno iznosi 255 milijuna kuna. Prikupljenim kapitalom u IPO-u Tankerska namjerava povećati postojeću flotu i zadržati vlasničku kontrolu. Iz Tankerske smatraju da je IPO izdvojene tvrtke najbolji model prikupljanja svježeg kapitala s obzirom na to da je Tankerska plovidba u većinskom vlasništvu zaklade koja upravlja tvrtkom u korist zaposlenika kroz program ESOP.

Dionica Tankerske Next Generation bit će uvrštena u najvišu kotaciju Zagrebačke burze, a izdavatelj se nada kako će domaće tržište u TNG-u dobiti svoju novu blue chip dionicu.

TNG d.d. registrirana je krajem kolovoza prošle godine, pri Trgovačkom sudu u Zadru. Tvrtka je osnovana kao zasebno društvo unutar grupe Tankerske plovidbe, u kojem će biti isključivo brodovi za prijevoz naftnih derivata, dok je u Tankerskoj plovidbi ostalo pet brodova za prijevoz sirove nafte i sedam brodova za prijevoz rasutih tereta. U floti TNG plovit će postojeći produkt tankeri iz flote Tankerske plovidbe – Velebit i Vinjerac, kao i produkt tanker Dalmacija eko-dizajna, koji se trenutno gradi u Koreji i koji će biti isporučen u drugoj polovici ove godine.

Prikupljena sredstva uložit će u proširenje flote najmodernijim produkt tankerima, priopćeno je iz TNG – a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...