Zbog izvanredene epidemiološke situacije zatvoren Odjel pedijatrije: Noro virus poharao male pacijente

Na Odjelu pedijatrije zadarske Opće bolnice  posjete nisu dozvoljene zbog pojave noro virusa, zarazne infekcije koja se vrlo brzo širi i uzrokuje napadaje teškog povraćanja i proljeva. Kako bi se spriječilo daljnje širenje infekcije djecu može posjetiti samo jedan roditelj.

Kako je rekao dr. Robert Karlo, zamjenik sanacijske upraviteljica OB Zadar, bude li potrebe ova uobičajena epidemiološka mjera zaštite primijenit će se i na drugim Odjelima.

– Epidemija je na vrhuncu i zato smo odlučili zatvoriti Odjel. Poštivamo uobičajene epidemiološke mjere zaštite u ovakvim situacijama, kako bi spriječili daljnje širenje virusa jer se jako brzo prenosi, istaknuo je dr. Karlo.

Noro virus infekcija najčešće se pojavljuje u zatvorenim kolektivima i prenapučenim sredinama kao što su bolnice, škole, vrtići i sl., zato se tamo najbrže i širi te isti zbog vrlo lakog prijenosa može paralizirati kompletne ustanove ukoliko zahvati veliki broj djece ili/i odraslih.

– Opća malaksalost uz učestalo povraćanje i proljev može potrajati oko tri dana. Virus se brzo širi i jako je neugodan pa preporučujemo da oboljela osoba ostane kući i preleži nekoliko dana. Jako je važno rehidrirati organizam, uz uobičajenu dijetu kakva je nužna kod ovakvih simptoma sa što više tekuće hrane i unosom tekućine općenito. Ukoliko osoba dehidrira i opće stanje se pogorša zbrinut ćemo odrasle na zaraznom odjelu, a djecu na pedijatriji, kazao je dr. Karlo.

Ovaj postupak traje do smirenja izvanredne epidemiološke situacije, koja se svakodnevno prati, kada će Odjel ponovno biti otvoren za posjete.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...