Željko Rogić: “Neću dopustiti da mi sude oni koji su me tužili!”

Iako je u prošloj godini Općinski sud u Zadru postigao zavidni rezultat riješivši čak 39 010 predmeta u odnosu na primljenih 35 080 te tako ostvario pozitivni rezultat, predsjednik Željko Rogić istaknuo je svoje nezadovoljstvo radom Kaznenog odjela iako je do 1. siječnja 2015. godine radio u plusu, odnosno broj neriješenih slučajeva se u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjio za 103.

– Nezadovoljan sam radom Kaznenog odjela iako je imao pozitivan rezultat, no smatram da nije bio dovoljno pozitivan. Godišnjim rasporedom za 2015. godinu povećan je broj kaznenih sudaca s osam na deset, čime smo željeli postići brži napredak u smanjenju broja neriješenih predmeta. Upravo stoga su dvije sutkinje s Parničnog, Ivana Čačić Brčić i Ana Mišlov, unatoč svom negodovanju, prebačene na Kazneni odjel, istaknuo je Rogić.

Na dan 1. siječnja 2015. godine Općinski sud u Zadru imao je 10 421 neriješeni predmet (zajedno s javnobilježničkim ostavinama), od čega je 3 648 predmeta starije od tri godine. Što znači da je broj neriješenih predmeta u čitavoj 2014. godini smanjen za 3 930, dok je broj neriješenih predmeta starijih od tri godine smanjen za 1 338.

Iako Rogiću mandat predsjednika na Općinskom sudu u Zadru ističe 30. siječnja, taj rok je prolongiran do 31. ožujka kada će ministar pravosuđa imenovati vršitelja dužnosti do natječaja. Naime, odlukom Državnog sudbenog vijeća (DSV) produljen je mandat svim predsjednicima općinskih sudova zahvaćenih planiranom reorganizacijom, pa tako i Rogiću. Sredinom prosinca prošle godine predsjednik Državnog sudbenog vijeća, Ranko Marijan, potpisao je odluku o izboru novih članova DSV-a koji će biti obavljen 27. siječnja 2015. godine kako bi DSV o natječajima za buduće predsjednike općinskih sudova odlučivao u novom sastavu.

Njegova nova kandidatura za predsjednika ovisit će, kako je rekao, upravo o tom novom sastavu Državnog sudbenog vijeća (DSV).

– Još ne znam hoću li se opet kandidirati. Naime,  čekam da se upravo ovih dana sastavi novi DSV te će upravo o njima ovisiti i moja odluka o kandidaturi.  Ukoliko se izaberu ljudi koji imaju pristup pravosudnom sustavu sličan mome, onda ću se javiti. Ukoliko bude drugačije to onda ne bi imalo smisla i neću gubiti vrijeme, naglasio je Rogić dodajući kako bez obzira na to tko će biti predsjednik Općinskog suda, on mora imati zadaću nastaviti smanjivati broj neriješenih predmeta na odjelima u sklopu ovog suda.

Nedavno su mu upravo još uvijek aktualni članovi DSV ukinuli imunitet kako bi kazneni progon u privatnoj tužbi protiv njega poduzele tri sutkinje Općinskog suda u Zadru, Ivana Klišmanić, Iva Lovrin i Danijela Zubčić Poljak,  smatrajući da su oklevetane u brojnim medijskim istupima još uvijek aktualnog predsjednika Općinskog suda. Spomenute su za svoju privatnu tužbu angažirale splitskog odvjetnika Zorana Mimicu te još 11. prosinca prošle godine predale tužbu za klevetu.

Podsjetimo, učinkovitost djelatnika te način rada na zadarskom Općinskom sudu postali su otvorena tema za javnost tek putem konferencija za novinare Željka Rogića. Nakon toga su uslijedili brojni medijski istupi u kojima su padale teške međusobne optužbe između Rogića i drugih sudaca Općinskog suda. Krajem protekle godine Rogić je upozoravao na nepotizam, te ukazivao na postojanje tzv. “partijske grupe” unutar suda koja opstruira njegov rad kao predsjednika Općinskog suda. Iako je opće poznata činjenica da su sutkinje Klišmanić i Lovrin, kćeri suca Antuna Klišmanića i bivše ministrice pravosuđa te sadašnje savjetnice gradonačelnika Kalmete, Ane Lovrin, a  Danijela Zubčić Poljak, kći nekadašnje sudske djelatnice Ankice Pučić Zubčić sve prozvane strane niječu Rogićeve optužbe zbog čega je i zaradio tužbu. U tužbama im se pridružio i bivši predsjednik Županijskog suda Antun Klišmanić koji je u mirovini.

– Naime, radi se o tvrdnji da su njihovi roditelji radili u pravosuđu. Rekao sam nešto što svi mi znamo i to će biti zapravo tužba za izrečenu istinu, a proces najobičnije verbalno opravdavanje. Ja ipak, još uvijek vjerujem da je Ivana Klišmanić kćer suca Antuna Klišmanića, da je Iva Lovrin kćer bivše ministrice pravosuđa Ane Lovrin i da je Dubravka Zubčić Poljak kćer naše pokojne djelatnice Ankice Pučić Zubčić. Činjenica je da kada radite nešto s ljudima uvijek dođe do određenih sukoba, a u ovom slučaju ja sam samo poduzeo samoobranu. Radi se o suđenju za verbalni delikt. Tužio me je i Antun Klišmanić, mada ne znam zašto se on miješa, kazao je Rogić naglašavajući kako kada do suđenja dođe zasigurno neće dopustiti da mu sude, kako je rekao, oni koji su ga tužili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...