Australiju pogodila dva uragana, nema ljudskih žrtava

Kao rijetka pojava, dva snažna uragana istodobno su pogodila u petak obale Australije, prouzročivši mjestimično veliku materijalnu štetu pri čemu nije bilo žrtava, po prvim službenim podacima.

Prvo je Lam, oluja jačine 4 na ljestvici s pet razina, pogodio na sjeveru zemlje nekoliko zajednica Aboridžina, 500 km istočno od Darwina, središta Sjevernog teritorija.

Potom se Marcia, snažan uragan kategorije 5, obrušio na obale Queenslanda.

Prije nego je vraćen u kategoriju 1, Lam je proizveo “znatnu, ali ipak ograničenu štetu” u Milingimbiju i Raminginingu, ali nijedan stanovnik nije teško ozlijeđen, rekao je Bruce Porter, šef lokalne policije.

U Queenslandu, Marcia je prešla obalu blizu zaljeva Shoalwater, sjeverno od Yeppoona, grada sa 16.000 stanovnika koji se nalazi 670 km od Brisbanea, gdje su zabilježeni jaki vjetrovi i olujne kiše.

Vlasti su strahovale od “katastrofe” u tom gradu, ali ga je na kraju uragan tek “dotaknuo”, po riječima premijerke te države Annastacije Palaszczuk.

Trideset tisuća osoba ostalo je, međutim, bez struje u tom području, gdje su kuće pretrpjele manje štete, naglasila je ona.

Marcia, vraćena u kategoriju 3, kreće se sada prema Rockhamptonu gdje živi 80.000 osoba.

Po stručnjacima, Rockhampton, stari grad, ima puno zgrada koje će teško odoljeti naletima uragana.

Queensland je zadnjih godina pogodilo nekoliko oluja i uragana, među kojima uragan Oswald, svrstan također u kategoriju 5, koji je izazvao poplave u dijelu države 2013. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...