Australska avantura Natali Dizdar potrajat će još mjesec dana: “Mogla bih tu ostati, a imam i državljanstvo! Tu je glavna poštapalica ‘no worries'”

Dok njezin singl “Iluzionist” tjednima caruje na vrhu nacionalne top 40 ljestvice, Natali Dizdar već mjesec dana uživa u Australiji. Ispunila si je time staru želju da neko vrijeme živi izvan Hrvatske, a Australija, čiju putovnicu i posjeduje, idealno je mjesto.

Moja je mama odrasla u Australiji, a državljanstvo je prenijela i na mene i brata. To je odlična stvar za putovanja jer vam s australskim državljanstvom za većinu zemalja ne treba viza, kaže Natali. U Australiji ostaje još mjesec dana. Pitamo je u šali je li, putujući tom zemljom, otkrila svoj divlji aboridžinski duh, a ona se smije i priznaje:

Tamo gdje sam bila Aboridžina ima samo u tragovima. Čini mi se da Kineza ima više od Australaca. Pogotovo u Sydneyu. Što se tiče Australaca, njihov mentalitet mi je blizak jer sam ih putujući najčešće sretala. Ovdje je glavna poštapalica “no worries” (bez briga), to opisuje kakva su nacija. Sviđa mi se multikulturalna atmosfera Sydneya koja se osjeti u svemu, od hrane do umjetnosti i stila života. A Melbourne me oduševio jer je totalno artistički ustrojen. Imam sreću da najviše boravim kod prijatelja koji živi na plaži odličnoj za surfanje pa sam osjetila i tu atmosferu kojom se Australija predstavlja, kazala je Natali.

Natali Dizdar

Iznenadila ju je i klima jer, primjerice, u Melbourneu temperatura u jednom danu varira 15 stupnjeva. Ali tu bi, priznaje, mogla živjeti. – Nije se teško naviknuti na pozitivnu energiju kojom zrači ova zemlja. Standard je visok, a minimalne su plaće 4000 dolara. Postoji zdrava konkurencija ma kojim se poslom bavite, cijeni se talent, a sloboda i opuštenost su na visokoj razini. Što se tiče egzotičnih životinja, do sada sam srela samo neotrovne pauke pa sam malo razočarana. Upozorenja za morske pse na plaži su konstantna. Neki sam dan vidjela tuljana u moru što je bilo neugodno jer, kad vidite nešto crno da se kreće ispod vas dok ležite na dasci za surfanje metrima od obale, i nije baš fora. Osim toga, “srela” sam i nekoliko oposuma i jednog mrtvog klokana na autocesti, ali nadam se da ću to ispraviti do kraja putovanja.

Natali Dizdar

Sidney joj je baza iz koje ide u istraživanje zemlje, i to, kaže, obično sama. Prijatelj joj je posudio auto pa je bila u Hunter Valleyu i Norman Bayu. Čim je stigla u Australiju, još na aerodromu, obratio joj se naš čovjek, čuvar, koji ima sve njezine albume, a susreti s Hrvatima su se nastavili.

Gostovala sam na hrvatskom radiju i ljudima iz dijaspore malo približila mlađu generaciju hrvatskih glazbenika, zaključila je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...