Centar za istraživanje svemira u Udbini: Prvi letovi za svemir iz Hrvatske kreću već 2019. godine?

Kako je i ranije bilo najavljeno, tvrtka Swiss Space Systems je u ponedjeljak predstavila projekt kojim bi Udbina mogla postati Centar za istraživanje svemira, a taj bi potez mogao Hrvatsku pozicionirati kao jednu od strateški najvažnijih zemalja u području istraživanja svemira.

S3 utemeljen je da bi svemir postao dostupan širokim masama, a ne samo odabranima. S tom namjerom osnovan je i ogranak S3 Croatia s projektom gradnje Hrvatskog svemirskog centra. ‘Svemir je za sve’, moto je švicarske kompanije. Tvrtka trenutno zapošljava 75 ljudi, a cilj je zaposliti oko 200 ljudi u Švicarskoj, Španjolskoj, SAD i Hrvatskoj.

– Naša je vizija da Hrvatska bude među zemljama koje će oblikovati novu svemirsku eru čovječanstva, izjavio je dr. Slobodan Danko Bosanac, voditelj ureda hrvatske podružnice svemirske tvrtke Swiss Space Systems (S3) koja je danas predstavljena u Zagrebu.

Tvrtka S3 ove i iduće godine planira početi s tzv. ‘zero G letovima’, simulacijom bestežinskog stanja u svemiru. Lansiranje satelita iz Hrvatske moglo bi krenuti 2019. godine, dok se suborbitalni prijevoz putnika i robe očekuje tijekom iduće dekade.

Swiss Space Systems

Tvrtka je razmatrala nekoliko lokacija, no ipak smatraju da je za gradnju svemirskog centra najbolji izbor Udbina.

– Ova će suradnja biti od obostrane koristi za Swiss Space Systems i Hrvatsku. S3 uvijek teži razvijati dugoročne partnerske odnose, a odnosi s Hrvatskom su svako jedan dobar primjer. Hrvatska će igrati vrlo važnu ulogu u glavnim afektima s3 programa, izjavio je Pascal Jaussi, osnivač i izvršni direktor švicarske tvrtke.

Ovaj je projekt podržao i predsjednik na odlasku Ivo Josipović. Njime se želi potaknuti i Vladu da pristupi Europskoj svemirskoj agenciji.

MORH dosad nije bio upoznat s detaljima projekta

 S obzirom da MORH do sada nije bio upoznat s detaljima projekta švicarske tvrtke ‘Swiss Space System’, te je danas prvi put održana prezentacija o idejnom projektu, Ministarstvo obrane moći će se očitovati tek kada dobije službeni zahtjev te bude detaljno upoznato s cjelokupnim projektom, piše u priopćenju MORH-a.

– Načelno, Ministarstvo obrane podupire sve razvojne projekte koji su od interesa Republike Hrvatske, dodaje se.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...