Dalmacijavino napokon je pronašla novog vlasnika

Kako se i očekivalo, na današnjoj dražbi na Trgovačkom sudu u Splitu prodano je Dalmacijavino. Kupac je Marinko Zadro, većinski vlasnik Viro grupe, koja u svom sastavu ima šećeranu i sladoranu. Viro grupa je i dosad bila strateški partner Dalmacijavina. Upravo je zahvaljujući njihovoj isporuci šećera ponovno pokrenuta proizvodnja 2012. godine.

Dalmacijavino prodano je za 70 i pol milijuna kuna, s čime nisu svi zadovoljni, budući da je prije dvije i pol godine prodaja počela sa četiri puta većom cijenom. Predstavnici radnika otkrili su medijima kako je Dalmacijavino protiv države pokrenulo spor jer polažu pravo na vrijedne nekretnine u gradskoj luci.

Bucat: Tužili smo državu

– Nadamo se da će se taj spor kad tad okončati. Državi smo predložili nagodbu, to su odbili i sada traje spor. Vjerujem da ćemo dokazati da je ta imovina bila u temeljnom kapitalu tvrtke. U 60 dana kupac bi trebao uplatiti cjelokupni iznos i nastaviti proizvodnju. Uspjeli smo se izboriti da ne odemo u likvidaciju. Nadamo se da će kupac nastaviti s proizvodnjom, možda će je i povećati i uzeti još jedan određeni broj radnika. Zasada nećemo ništa poduzimati dok se ne riješe formalnosti oko kupoprodaje, a onda ćemo sjesti s novim vlasnikom i pokušati dogovoriti što bolju poziciju radnika, kazao je sindikalist Lukica Bucat.

Matijašević: Neka država otpiše svoja potraživanja

– Dalmacijavino je nakon 11 dražbi prodano i sada se u roku od 60 dana treba uplatiti 70 milijuna kuna. Po svim indicijama, riječ je o tvrtki koja kupuje Dalmacijavino s namjerom nastavka proizvodnje. To je odlična pozicija. Dugovanje Dalmacijavina bilo je preko milijardu kuna, a najveći vjerovnik je bila država. Država se treba odreći tog potraživanja kako bi se isplatili radnici. Država mora omogućiti uvjete da Dalmacijavino, a i Badel, ostanu što su bili u bivšoj Jugoslaviji, najzamjetniji igrači u toj branši, kazao je sindikalist Ozren Matijašević.

Mitrović: Ovo je veliki uspjeh

– Naravno da radnici žele namiriti svoja potraživanja i naravno da ćemo se i dalje boriti da se ta potraživanja što više naplate. Sačekajmo da se uplati kupovnina, doći će ročište za diobu pa ćemo vidjeti koliko će dobiti radnici. Uspjeli smo nastaviti proizvodnju, uspjeli smo se prodati. To su veliki uspjesi. Svi znamo kako je bilo prije pokretanja stečaja. Ide se ka tome da će se proizvodnja nastaviti, da će biti 200 zaposlenih i ja se nadam da će društvo, čiji je vlasnik Marinko Zadro, nastaviti s proizvodnjom. Kupac se odlučio na rizik i kupovinu Dalmacijavina jer je komplementarno s njegovom proizvodnjom. Shvaća on da mora jako puno uložiti u modernizaciju proizvodnje, a mi ćemo također morati shvatiti da Dalmacijavino mora naći svoje mjesto na tržištu i da se plaća mora zaraditi, kazao je stečajni upravitelj Perica Mitrović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...