Evo zašto su gazirana pića, pa čak i voda, gora nego što ste mislili

Svake godine pijemo sve više gaziranih pića.

I dok neki ne mogu, a da bar jednom na dan ne popiju nešto gazirano, američki znanstvenici upozoravaju na štetnost tih napitaka za zdravlje.

1. Ubrzano starenje

Osobe koje piju u prosjeku oko dvije limenke zašećerenog, gaziranog pića na dan stare brže u odnosu na one koji ih ne piju, tvrde američki znanstvenici. Stručnjaci sa Sveučilišta u Kaliforniji prošle su godine otkrili da osobe koje piju gazirana pića imaju promjene na DNK zbog kojih se čine 4,6 godina starije.

2. Pojačana želja za slatkim

Ista količina, dvije limenke gaziranog pića na dan, otupljuje percepciju okusa slatkog i zbog toga se javlja veća želja za slatkim, kaže dr Hans-Peter Kubis, fiziolog na Sveučilištu Bangor koji je vodio studiju o učincima gaziranih pića na tijelo.

– Ugljični dioksid djeluje kao kiselina koja pojačava naše reakcije na druge okuse, kao što je šećer – kaže dr Kubis.

3. Povećavaju rizik obolijevanja od raka

Žene koje piju tri ili više limenki gaziranih pića tijekom tjedna imaju veću vjerojatnost da će oboljeti od raka dojke, piše Daily Mail.

Prošle godine, znanstvenici sa Sveučilišta Laval u Quebecu otkrili su da što žena pije više zašećerenih i gaziranih pića i rizik od obolijevanja od raka dojke je sve veći jer se povećava gustoća grudi.

– Žene s “gušćim dojkama” imaju veći rizik od razvoja raka jer postoji više stanica koje mogu postati kancerogene – objašnjava dr Anne Trigg, britanska onkologinja.

4. Oštećuju kosti

Ako ispijate veće količine gaziranih pića, to može dovesti do oštećenja kostiju zbog fosforne kiseline koja dodatno troši hranjive tvari u organizmu, odnosno velike količine šećera i umjetnih sladila u tim napicima povećavaju izlučivanje kalcija putem mokraće. Istraživanje iz 2006. godine, koje je provela grupa prehrambenih epidemiologa na Sveučilištu Tufts u Bostonu, otkrilo je da žene koje su pile jedno gazirano piće na dan imale su manju mineralnu gustoću kostiju u bokovima od onih žena koje su gazirano pile, primjerice, jednom tjedno.

5. Oštećuju zube

Šećer reagira s bakterijama i nastaju štetne kiseline koje mogu uzrokovati truljenje zubi. Stoga slatki i voćni napici predstavljaju prijetnju oralnom zdravlju. Gazirani napici prouzročit će i još veću štetu. Studija sveučilišta u Birminghamu otkrila je da zašećereno gazirano piće djeluje puno korozivnije, čak i do deset puta jače od voćnih sokova u prve tri minute ispijanja pića.

6. Napad na jetra

Ako pijete veće količine gaziranih pića s visokim razinama voćnog soka, u većoj ste opasnosti od bolesti jetara. Istraživanje provedeno 2009. godine pokazalo je da osobe koje piju dvije limenke gaziranog pića na dan imaju pet puta veću vjerojatnost obolijevanje od ciroze jetara i raka jetara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...