Evo zašto trebate prijeći s Androida na iPhone

Vodeće dvije mobilne platforme su već u debeloj fazi zrelosti, do te mjere da su izmjene kozmetičke naravi obično prve koje se naglašavaju u prezentacijama. Naravno da dobrih stvari ima i kod ‘tehnikalija’, no što je bitno krajnjem potrošaču? U posljednje vrijeme – bitna je veličina ekrana, a čini se kako je Apple napravio fenomenalan posao s modelima 6 i 6 Plus.

Apple je tim potezom istovremeno udario i u srce Samsunga, ali i u ne tako novi segment uređaja velikih dijagonala ekrana kojim je kraljevala južnokorejska kompanija. Kako su apetiti korisnika kroz razvoj mobilnih uređaja (ali i pripadajućih navika korištenja) rasli, Apple je konačno shvatio da im je potreban phablet. Korisnici ranije nisu imali posebnog izbora kad je bila riječ o Appleovim mobilnim uređajima – jedna veličina ekrana je bila ‘idealna’.

Naravno da je taj agnostički pristup (bio) daleko od stvarnosti, no ako je to nekolicini korisnika bio jedini razlog zadržavanja uz Android platformu, računica je sada već jasn(ij)a. Kraljevstvo Android uređaja velikih dijagonala sada već ima opaku (i kvalitetnu) konkurenciju. Web stranice Apple tematike vole ‘kopati’ po forumima mobilne tematike i tražiti korisnike koji su se riješili svojih Android uređaja za kakav iPhone 6 Plus, no po prodajnim rezultatima se čini kako takvih entuzijasta uistinu ima i van PR-spinova.

Nije čudno, Appleov hardver i softver je potpuno druga dimenzija u odnosu na Googleov Android. Dok Apple korisnike krajnje ograničava u tom što mogu mijenjati na svojim uređajima a što ne, vole se pobrinuti da je to što rade koliko-toliko ispolirano. To, osim sustava, posebno vrijedi za trgovinu aplikacijama, koja usprkos tome što ima više materijala kojeg treba platiti, mnogo bolje čisti nepoćudan sadržaj (iako ponekad i prekonzervativno). Slična stvar se može reći i za mobilne kamerice koje koriste iPhonei – dok u rat megapikselima nisu ni ušli, algoritmi kojima se slike s minijaturnih senzora obrađuju su jednostavno fenomenalni – baš kao i dobiveni foto-materijal.

Aplikacije i softver su, naravno, tek dio ekosustava u kojem Apple ima primat. Brojni proizvođači različite opreme (dockovi, zvučnici i sl.) u pravilu prvo podržavaju iOS uređaje pa tek onda ostale platforme. S tehničke strane, šanse da će korisnik nešto upropastiti na iUređaju su mizerne, dok kod Androida otvorenost može imati i posljedice.

Apple svoje uređaje podržava neusporedivo bolje i duži period vremena nego vodeći proizvođači na Android platformi. U tu lošu Android priču o trajnosti se nedavno uključio i Google, ostavivši milijardu uređaja na cjedilu.

Čak niti pristup Google uslugama nije nešto zbog čega bi (isključivo) vrijedilo ostati na Androidu. Glavnina aplikacija i servisa je prisutna u App Storeu te solidnu razinu integriranosti, a Apple nudi čak i jednostavan vodič za one koji su se odlučili prijeći na iOS.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...