Cestitka_Uskrs

Evo zašto trebate prijeći s iPhonea na Android

Android platforma u globalu dominira tržištem, no kada je riječ o pojedinačnim uređajima, Appleov iPhone se prodaje daleko bolje od svih drugih. Nekoć je iPhone kraljevao tržištem, no sa zrelošću Googleovog mobilnog operativnog sustava razloga za prelazak s iPhonea na Android je sve više.

Jedan od razloga zašto izvesti ‘skok’ na Android je astronomska cijena Appleovih uređaja. Istina, stariji modeli nerijetko završe na sniženjima, no jednako tako ne donose sve mogućnosti kakve dobivaju novi modeli. S druge strane, već i uređaji srednjeg segmenta na Android platformi obično mogu računati s punom funkcionalnošću.

‘No, brojeve na sunce’, kažu na stranici Android Pit: iPhone 6 u 16-gigabajtnoj varijanti košta 639 američkih dolara. 64GB i 128GB verzije koštaju redom 749 i 849 dolara. S druge strane, otključani Samsung Galaxy S5 s 16GB spremišnog prostora je moguće ugrabiti za 550 dolara, uz još kakvu 128-gigabajtnu karticu s Amazona za stotinjak dolara…a Samsungova perjanica je još jedno od najskupljih rješenja na Android platformi.

Prilagođavanje sučelja je još jedna od prednosti Androida nad iPhoneom. Bilo da je riječ o glavnom sučelju, interaktivnim pozadinama, ikonama ili lockscreenu, Android nudi pregršt mogućnosti.

Raznovrsnost je nešto u čem su se u Appleu odlučili tek nedavno. Ponudili su dva modela iPhonea 6, ‘uobičajenu’ i ‘phablet’ varijantu. Treba li uopće nabrajati u koliko varijanti su dostupni uređaji za Android platformu? Naravno, glavnina tih uređaja se ne može (niti treba) izravno natjecati na tržištu s Appleovim rješenjima, no ponuda je nevjerojatna. Dok su korisnici Applea zaglavili na 4,7 ili 5,5 inča, Androidaši mogu birati sve – pa i oblik kućišta kakav im odgovara.

Android Pit navodi kako su Google servis posebno dobro izvedeni i najbolje integrirani kroz njihovu mobilnu platformu, što je i logično.

Android aplikacije su u pravilu jeftinije (ili čak besplatne) u odnosu na one dostupne za iPhone. ‘Google Play trgovina aplikacijama je u proteklih par godina eksplodirala ponudom’, piše Android Pit, dodavši kako je prednost Androida i to što se korisnici ne moraju zamarati s nečim poput iTunesa.

Naravno, jedna od najbitnijih stavki je sama otvorenost. Korisnici mogu učitati drugi ROM koji im više odgovara, mogu rootati uređaj i dobiti na dodatnoj funkcionalnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...