Grabar Kitarović spremna pomoći u rješavanju problema branitelja, nije ih pozvala na prekid prosvjeda

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je u četvrtak predstavnike braniteljskih udruga i izrazila spremnost da pridonese rješavanju otvorenih pitanja, no nije ih pozvala da prekinu prosvjed koji već 130 dana traje pred Ministarstvom branitelja.Predsjednica je izrazila želju da svojim autoritetom, poštujući pravni poredak Hrvatske, pridonese zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja, te je prihvatila prijedlog predstavnika udruga da bude dijelom inicijative koju bi činili predsjednik Hrvatskog Sabora, predsjednik Vlade, predsjednica Ustavnog suda i predstavnici vjerskih zajednica kako bi se prosvjed u Savskoj ulici okončao u skladu sa zakonima, uz puno uvažavanje vrijednosti Domovinskog rata i doprinosa branitelja obrani Hrvatske, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Grabar-Kitarović spremna je na puni angažman u usklađivanju djelovanja svih sastavnica državne vlasti kako bi se izbjegle bilo kakve konfliktne situacije ili pak stvaranje novih podjela unutar hrvatskog društva. Također je predložila osnivanje zajedničkog radnog tijela Ureda predsjednice i braniteljskih udruga u cilju održavanja trajnog dijaloga, stoji u priopćenju.

Predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve kategorije Đuro Glogoški rekao je novinarima nakon sastanka da su predsjednicu upoznali što su do sada poduzeli u pokušaju pronalaženja rješenja, te ustvrdio da ne žele podjele u Hrvatskoj koje “neki pokušavaju napraviti cijelo vrijeme”.

Komentirajući izjavu ministra branitelja Predraga Matića, koji je izrazio žaljenje što nije pozvan na sastanak, Glogoški je rekao da su se oni odazvali pozivu predsjednice Republike.

Matić je mogao u protekle tri godine razgovarati i surađivati s braniteljima, no odlučio se za neke druge suradnike s kojima je donosio zakone na štetu branitelja i članova njihovih obitelji, te ih zajedno sa zamjenicom i pomoćnikom nije zaštitio, kao ni dignitet Domovinskog rata, kazao je Glogoški.

Na upit je li predsjednica zatražila prekid prosvjeda, Glogoški je rekao kako ih nije pozvala na završetak prosvjeda već je obećala da će se uključiti u pronalaženje rješenja, kako bi branitelji imali mjesto u društvu koje im pripada.

Upitan o odluci Vlade, koja je odgodila na šest mjeseci razdvajanje braniteljskih mirovina na dio koji primaju temeljem radnog staža i dio koji primaju temeljem braniteljskog statusa, Glogoški je rekao da je Vlada donijela uredbu kojom se prolongira samo jedan članak zakona, a ne cijeli zakon, kao što je bio zaključak saborskog Odbora za ratne veterane.

Ponovio je da su spremni prosvjedovati koliko god bude potrebno, istaknuvši da Matić i njegovi suradnici moraju odgovarati jer nisu zaštitili dignitet branitelja i Domovinskog rata, a Hrvatski sabor mora donijeti ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja, kako političke opcije ubuduće ne bi manipulirale braniteljskim pravima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...